MotoGP Jerez: Bagnaia wint spektakelstuk

De zege in Jerez was voor Francesco Bagnaia (Lenovo Ducati), maar Marc Marquez (Gresini Ducati) vocht voor wat hij waard was en maakte er een uitermate spannende wedstrijd van. Meer dan 181.000 fans* aanschouwden het spektakel.

foto: © motogp.com

Ook vandaag heel wat valpartijen op de Spaanse omloop van Jerez. Het voornaamste slachtoffer werd deze keer Jorge Martin (Prima Pramac Ducati), die uit de wedstrijd crashte vanuit de leiding. “Pecco” Bagnaia had dan al het zwaarste werk verricht door Bezzecchi (VR46 Ducati) en Marquez achter zich te laten. Naarmate de rondes vorderden kreeg Marc Marquez meer vertrouwen in zijn 2023 machine en hij zette met minder dan tien rondes te gaan de achtervolging in. Aansluiten is één zaak, de regerende kampioen voorbijgaan was uiteraard een andere zaak. Marquez kwam enkele malen langszij. Er werd zelfs even met de schouders geleund, misschien zelfs wat verf uitgewisseld, maar Bagnaia hield voet bij stuk. Met nog drie rondes te gaan lukte de Italiaan erin om met een nieuwe recordronde Marquez uit zijn wiel te rijden. Marquez bleef wel aandringen, maar het gat was net te groot om nog een aanval te plaatsen en zo zette Bagnaia zich, met deze nieuwe zege en de opgave van Martin, terug in de titelstrijd. Marquez vond, zichtbaar tevreden, genoegen in de tweede plaats en ook Bezzecchi zagen we nog eens op het podium.

In Moto2 was er een zege voor Fermin Aldeguer (Beta Tools SpeedUp) die Joe Roberts (Onlyfans American Racing) kon afhouden. Barry Baltus (Fieten Olie GP) werd niet geklasseerd en haalde dus geen punten. In Moto3 was er de zege voor Nederlander Collin Veijer (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) die naar de winst reed nadat leider David Alonso (CFMOTO Gaviota Aspar Team) vroeg in de wedstrijd viel. Veijer hield een opzittende David Muñoz (BOE Motorsports) af terwijl Alonso nog enkele punten kon redden.

(*) : na de wedstrijd stelde promotor Dorna de toeschouwersaantallen bij. Er was eerst een cijfer vrijgegeven van 300.000 fans, maar dat bleek een rekenfout. Het uiteindelijke aantal werd 181,289. Geen recordaantal want dat blijft tot nader order de Franse Grand Prix van 2023 met 278,805 toeschouwers.