WRC Zweden: winst voor Tänak, Neuville ondanks teamorders toch derde

De 70ste editie van de Rally van Zweden, ging misschien enigszins verrassend naar Ott Tänak en M-Sport Ford, maar de Est heeft de zege zonder meer verdiend. Achter hen speelde Hyundai Motorsport meteen spelletjes met teamorders voor Craig Breen en Thierry Neuville voor de Power Stage, maar dat draaide uiteindelijk nog anders uit dan voorzien.

Foto: © Ford M-Sport, Hyundai

In KP16, de eerste op zondag was het Kalle Rovanperä die in zijn Toyota GR Yaris de zege op zak stak, voor Tänak en Thierry Neuville. De verschillen werden weer iets kleiner, zeker in de strijd om de derde plaats. Neuville zorgde voor een passend antwoord in de voorlaatste proef van de dag. De Belg won zijn vijfde proef van de wedstrijd en pakte zes seconden terug op Rovanperä. Het verschil bedroeg meteen meer dan zeven seconden en dat gaf Cyril Abiteboul, de nieuwe topman van Hyundai Motorsport meteen ideeën. Hij liet Breen een tijdstraf van tien seconden oplopen en zo pakte Neuville nog voor de slotproef de tweede plaats. Klus geklaard dacht men bij Hyundai…

Wij denken op lange termijn, want we willen met Thierry het rijderskampioenschap winnen”, aldus de voormalige topman van Renault F1. “We doen dit in samenspraak met Craig die een fantastische wedstrijd reed.”

Echter Neuville maakte een fout in de Powerstage en Craig Breen schoof weer naar twee, voor zijn teamgenoot. Het ongeloof op het gezicht van de Ier aan de finish van de Power Stage sprak boekdelen… De Powerstage was trouwens een kolfje naar de hand van Esapekka Lappi, voor Elfyn Evans en Kalle Rovanperä. Neuville bleef op een nulscore voor de Powerstage, na zijn fout uiteraard.

De zege ging algemeen naar Ott Tänak die zo op achttien WRC-overwinningen komt, één meer dan Neuville en goed voor een plaats in de top-10 allertijden. De Est komt op gelijke hoogte van Hannu Mikkola en Jari-Matti Latvala. Het was ook de tweede zege van de Est in Zweden.

Thierry Neuville werd na zijn moeilijke start op vrijdag, een schitterende zaterdag en de teamorders op zondag en zijn fout dus derde, achter zijn teamgenoot bij Hyundai Craig Breen. Toyota moet het met een vierde en vijfde plaats stellen, voor Rovanperä en Elfyn Evans, die zijn ritme van 2020 en 2021 maar niet terugvindt. Pierre-Louis Loubet en Nicolas Gilsoul leken naar de zesde stek en extra punten voor M-Sport Ford te rijden, maar motorische problemen gooiden bijna nog roet in het eten. Het duo raakte in elektrische modus toch nog aan de finish. Esapekka Lappi tikte achter hen nog als zevende aan.

In WRC2 was de zege voor Oliver Solberg (Skoda), terwijl onze landgenoten Grégoire Munster en Tom Rensonnet in WRC3 respectievelijk vierde en zevende werden.

In de WK-stand leidt Ott Tänak met 41 punten, voor Rovanperä met 38 en Neuville met 32. Op 16 maart is het afspraak in Mexico voor de derde manche van het seizoen.