WRC Zweden KP15: Neuville wint vier proeven en is derde, Tänak leidt

Wat een zaterdagnamiddag hebben Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe achter de rug! Het Belgische duo in de Hyundai i20 N won drie van de vier proeven en schoof op naar de derde plaats in de voorlopige tussenstand. Vooraan heeft Ott Tänak met zijn Ford de leiding weer in handen, met een bonus van 8,6 seconden op Craig Breen, de eerste van de Hyundai-rijders.

Foto: © Hyundai

In KP12 was het nog de wereldkampioen Kalle Rovanperä die de snelste tijd neerzette. De Toyota-kopman was respectievelijk twee en acht tienden sneller dan Ott Tänak in de Ford en Thierry Neuville in de Hyundai. De Est kroop zo nog dichter bij Craig Breen die als vijfde aantikte. Elfyn Evans tikte dan weer een sneeuwmuur aan en verloor goed twintig seconden en alle hoop op een podium. De Welshman sloot de zaterdag in zijn Toyota als vijfde af, voor Pierre-Louis Loubet en Nicolas Gilsoul in de Ford.  

In KP13, de tweede run van de langste KP van de wedstrijd, was het dan Neuville die zijn tweede scratch van de dag reed, voor Tänak en Rovanperä. Tänak naderde tot een halve seconde van de leiding en maakte zich op voor een aanval op die leidersplaats. Esapekka Lappi was dan weer als snelste onderweg, maar ging op het einde van de proef rond en verloor zeven minuten in een sneeuwmuur. Aan de stop zou blijken dat de Fin door zijn banden zat en er een band van de velg gekomen was. Waarschijnlijk gebeurde dit net voor sortie “want er was vibratie in de wagen”, aldus de Fin.

In KP14 deed de Est wat er van hem verwacht werd, met een derde tijd achter de Hyundai-rijders Esapekka Lappi en Thierry Neuville, die weer de snelste tijd liet noteren. Hiermee kwam de Belg ook op gelijke hoogte van Rovanperä op één proef van het einde van de tweede dag in Zweden. Tänak had geluk met een lekke band net voor het einde en schoof dus op naar de kop van de wedstrijd.

KP15 was dan de kers op de taart voor Neuville, die weer won voor Lappi en Takamoto Katsuta (Toyota). Neuville is nu derde in de tussenstand, op 23,7 seconden van Tänak en 15,1 seconden van Craig Breen. Kalle Rovanperä is vierde op 3,8 seconden van Neuville.

Neuville: “Er is geen twijfel over dat we in de aanval gingen. Vandaag hadden we niet de beste omstandigheden, maar we konden snelle tijden neerzetten. Het wordt een zwaar gevecht morgen met Kalle, niemand zal opgeven.

Oliver Solberg heeft in WRC2 de leiding stevig in handen. De Skoda-rijder leidt voor Christian Ole Veiby die in zijn VW Polo op 46 seconden volgt. De Belgen in WRC3, Grégoire Munster en Tom Rensonnet, kenden heel wat problemen.

Morgen staan er nog drie proeven op het menu, goed voor 63 kilometer tegen de chrono.