Ford Fiesta Sprint Cup 2024: strijd in de Ardennen

Na een lange rustpauze verschijnt de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup opnieuw in de startblokken en wordt met de traditionele Spa Euro Race afspraak gegeven op wat bekend staat als het mooiste circuit ter wereld!

(Persbericht)

Eén punt scheidt Calvin de Groot in de tussenstand van diens volger Tomas De Backer en dat zegt alles over de zoveelste match Nederland-België. De tweevoudige Fiesta-kampioen won op Zandvoort Race 1 en de Nederlandse Oeste Racing-rijder domineerde daarop de tweede krachtmeeting.

“Na de tegenslag in Race 2 – ik redde de meubels nog met een vijfde plaats – ben ik vastbesloten om in Spa op passende wijze revanche te nemen,” stelt Tomas De Backer. “Dat wil zeggen, twee keer voor winst gaan en zondagavond met een ruime voorsprong in de punten de Ardennen verlaten! Op basis van mijn eerdere optredens in Spa weet ik dat ik op de snelle tobogan altijd goed presteer en het afstelwerk dat wij recentelijk deden tijdens een lange sessie bevestigden eens te meer dat goed gevoel. Bovendien verwachten we voor het komende weekend regen en dat geeft mij nog meer vertrouwen, want op een wet track voel ik mij als een vis in het water! Uiteraard besef ik dat Calvin de Groot een te vrezen tegenstander blijft en hetzelfde kunnen we zeggen van Jenson de Leeuw, die achter het stuur van de MV Motorsport Fiesta toonde dat hij aan een stuur kan draaien! En indien Tristan Földesi vooralsnog zou meedoen, is hij zeker en vast een kandidaat om het mij moeilijk te maken! In de bewuste tweede race kregen we alvast het bewijs dat in de racerij de prijzen pas aan de eindmeet worden uitgereikt en Nicolas Bever en Mathias Ronzani alzo voor de verrassing mochten zorgen!”

De onkans van De Backer en ook die van revelatie Tristan Földesi – drie snelste ronden! – in Race 2 hielp inderdaad om Nicolas Bever en Mathias Ronzani op het ere-podium plaats te laten nemen naast Oeste Racing-collega Calvin de Groot. In de Junior-punten deed Ronzani een goede zaak, want de rijder van de #113 Oeste Racing is daar tweede, voor Martin Scarnière (#2 TDB Land Racing) en Sonny Gevaert (#43 Oeste Racing). In de overall tussenstand moet Ronzani met één punt verschil de derde plaats afstaan aan Nicolas Bever en hij is, out standing, de leider in de Gold Cup, voor debutant Peter Wuyts. Met liefst vijf auto’s onder de vlag van Garage Vermeire scoorden de Ford-mannen uit Knesselare sterk in de Ford Dealer Team Cup en gaan in de punten FordStore Feyaerts vooraf.

Op vrijdag 31 mei is er een zestig minuten durende “collective test” voor alle VRM-series en pas op zaterdag 1 juni gaan de Fiesta’s om 9u00 de baan op voor een eerste échte vrije training. Idem in Free Practice 2, klokke 12u19, met op het einde van de dag de kwalificaties over twintig minuten. Geheel volgens de nieuwe regels is er geen omgedraaide startgrid: voor Race 1, met start op zondag 2 juni om 9u45, staat vooraan de rijder die de ‘pole position’ verwezenlijkte. Idem voor Race 2, met start om 15u35, met daarin vooraan de rijder die in de kwalificaties de tweede snelste rondetijd liet afklokken en de verdere hiërarchie op die grid wordt ook voor alle andere rijders bepaald door hun tweede snelste ronde. Zoals dat altijd het geval is op Spa deelt de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup de grid en de races met de Mazda MX5-Cup, dat wil zeggen dat er twee gescheiden starts plaatsvinden.

Benelux Ford Fiesta Sprint Cup 2024:

Overall: 1. Calvin de Groot 33; 2. Tomas De Backer 32; 3. Nicolas Bever 27; 4. Mathias Ronzani 26; 5. Martin Scarnière 21; 6. Sonny Gevaert, Tristan Földesi 18; 8. Jenson de Leeuw, Peter Wuyts 17; 10. Lukas Stiefelhagen 8

Junior: 1. Calvin de Groot 36; 2. Mathias Ronzani 30; 3. Martin Scarnière 25; 4. Sonny Gevaert 24; 5. Jenson de Leeuw 20; 6. Tristian Földesi 19; 7. Lukas Stiefelhagen

Gold Cup: 1. Nicolas Bever 44; 2. Peter Wuyts 34

Ford Dealer Team Cup: 1. Garage Vermeire #143 35; 2. FordStore Feyaerts #97 33; 3. Garage Vermeire #3, Garage Vermeire #113 28; 5. FordStore Feyaerts #73, Garage Vermeire #43 20; 7. Garage Vermeire #77 17