FIA WEC Spa: een recordgrid en de Belgen vechten voor het podium

Dit weekend vindt op het legendarische Spa-Francorchamps de TotalEnergies 6 Uren van Spa-Francorchamps plaats, de derde wedstrijd van het FIA WEC 2023. 13 hypercars staan aan de start van de laatste race voor het eeuwfeest van de 24 uur van Le Mans op 10 en 11 juni.

De 6 Hours of Spa-Francorchamps is net als de klassieker van Le Mans het enige evenement dat sinds de oprichting in 2012 altijd op de FIA WEC-kalender heeft gestaan. Spa-Francorchamps is een historische autosportlocatie en een circuit dat zowel door liefhebbers als rijders enorm vanwege de pittoreske omgeving, de onzekere weersomstandigheden en de legendarische snelle bochten, zoals de Raidillon de l’Eau Rouge en Blanchimont, wordt gewaardeerd. Het is aan het einde van het rechte stuk van Kemmel dat de rijders het volledige potentieel van hun bolides benutten. Vorig jaar haalde Kamui Kobayashi daar een topsnelheid van maar liefst 319,6 km/u en dat in de #7 Toyota GR010 Hybrid.

De Japanse fabrikant is sinds 2017 ongeslagen op Spa-Francorchamps. De regerende wereldkampioen heeft dit seizoen ook al de beide de overwinningen in het WK, met name Sebring en Portimao behaald. De #7 en #8 Toyota GR010 wonnen respectievelijk op Sebring en Portimão. Maar de concurrentie wordt en sterker.

Een recordaantal van dertien Hypercars zal deelnemen aan de race in de Ardennen. De #3 Cadillac V-Series.R zet dit weekend zijn eerste stappen in het WEC. Sébastien Bourdais, Renger van der Zande en Jack Aitken zitten om beurten achter het stuur van de geelgekleurde Amerikaanse hypercar. Hertz Team JOTA tenslotte maakt na twee races in de LMP2 zijn debuut in de hoofdklasse. Het Britse team start de 6 Hours of Spa-Francorchamps met een gouden Porsche 963, de eerste privéauto in de geschiedenis van de Hypercar-klasse. De Belg Laurens Vanthoor zal in de officiële Porsche #6 dan weer op zoek gaan naar een tweede opeenvolgende podiumplaats na zijn derde plaats in Portimão.

Ferrari, Porsche en Peugeot zullen er in België naar streven om hun in Portugal opmars te bevestigen, terwijl Vanwall en Glickenhaus zullen proberen de Hypercar-hiërarchie te verstoren. Het Amerikaanse team zal zijn SCG 007 #708 toevertrouwen aan een 100% Frans trio. Franck Mailleux vervangt Ryan Briscoe naast Romain Dumas en Olivier Pla.

Ook strijd in LMP2 en LM GTE

Nu Hertz Team JOTA overstapt naar de Hypercar-klasse, zijn er 11 auto’s ingeschreven in de felbevochten LMP2-categorie. Team WRT zal zeker profiteren van de steun van het lokale publiek. De #41 Oreca van het Belgische team eindigde als derde in de 6 uur van Portimão, waar United Autosports een klinkende één-twee scoorde. Filipe Albuquerque en Tom Blomqvist keren terug bij het Brits-Amerikaanse team en vervangen respectievelijk Ben Hanley in de nr. 22 wagen en Giedo van der Garde in de nr. 23 wagen. Andrea Caldarelli keert terug in de #9 Prema Racing-auto in plaats van Juan Manuel Correa.

In de LMGTE Am-categorie heeft Northwest by AMR zijn crew gewijzigd na het vertrek van Paul Dalla Lana. De meest succesvolle gentlemen driver in de geschiedenis van het FIA WEC heeft aangekondigd dat hij met onmiddellijke ingang zijn helm aan de wilgen hangt. Als gevolg daarvan zal Heart of Racing nu de #98 Aston Martin Vantage inzetten. Ian James, Alex Riberas en Daniel Mancinelli maken dit weekend op Spa-Francorchamps hun FIA WEC-debuut. Belgen zijn er ook met Ulysse de Pauw (AF Corse), Sarah Bovy (Iron Dames) en Alessio Picariello (Iron Lynx). Zij zullen dit weekend graag de Belgische vlag voeren.

Toyota leidt het hypercar-klassement met 64 punten. Ferrari is tweede met 42 punten. Porsche en Cadillac staan gelijk op 30 punten. In de stand van de crew is de #8 Toyota (Sébastien Buemi, Brendon Hartley, Ryō Hirakawa) de voorlopige leider voor de #50 Ferrari (Antonio Fuoco, Miguel Molina, Nicklas Nielsen).

In LMP2 leidt de #22 United Autosports auto met 56 punten, gevolgd door de #63 Prema Racing auto (40) en de #41 Team WRT auto (33). Corvette Racing (64), de winnaar van Sebring en Portimão, leidt de LMGTE Am-klasse voor Dempsey-Proton Racing (33) en AF Corse (28).

Er staan donderdag en vrijdag drie vrije trainingen op het programma voor de beslissende kwalificatie op vrijdagavond. De start van de 6 uur van Spa-Francorchamps wordt zaterdag om 12u45 gegeven.

——————————————————————————————————–


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.