FIA WEC Le Mans 24: schitterende Hyperpole-sessie met polepositie voor Kévin Estre en Porsche

Wat een Hyperpole… In de allerlaatste seconden veranderde de polepositie in Le Mans nog tweemaal van eigenaar en uiteindelijk was het Kévin Estre, de teamgenoot van Laurens Vanthoor en André Lotterer in de #6 Porsche 963 die naar de polepositie reed, de eerste polepositie van Porsche sinds 2016 en Neel Jani. AO by TF en Inception Racing McLaren waren goed voor de snelste chrono’s in LMP2 en LM GT3.

Foto: © Porsche, AO Racing en Optimum Motorsport

Sébastien Bourdais (Cadillac) leek lang naar zijn tweede pole uit zijn carrière te rijden, na 2010 met Peugeot, maar in de slotseconden ging eerst zijn teamgenoot Alex Lynn voorbij aan hem en seconden later was ook Kévin Estre sneller dan de gele Cadillac. Estre maakte prima gebruik van een aspiratie van een LMP2 om met 148 duizendsten bonus op Lynn vooraan te eindigen. Voor de Fransman Kévin Estre is het uiteraard de eerste polepositie. Laurens Vanthoor neemt overigens zaterdag in principe de start in de Porsche #6.

Cadillac eindigde dus op twee en drie, voor de #51 (Pier Guidi) en de #50 Ferrari 499P (Fuoco). De #35 Alpine (Chatin) eindigde zesde.

Dries Vanthoor kende daarentegen niet het succes van een dag eerder. Waar de Limburger op woensdag nog vriend en vijand verbaasde met een schitterende chrono tijdens de kwalificatiesessie, ging het tijdens de Hyperpole fout. Met nog goed acht minuten op de klok, schoof de BMW-rijder aan Indianapolis van de baan en meteen was de zoektocht naar de polepositie over. Erger nog, de #15 BMW M Hybrid V8 zal op de vierde rij moeten starten. De tijden van de wagen worden immers vanwege het veroorzaken van een rode vlag geannuleerd. De BMW en de #12 Hertz Team Jota Porsche die vanwege een chassiswissel niet aan de kwalificatie deelnam, starten dus van op de vierde rij. Herhalen we dat Stoffel Vandoorne (Peugeot) het met een twintigste tijd moest stellen.   

AO by TF op pole in LMP2, Inception Racing bezorgt McLaren eerste plaats in LMGT3

Louis Delétraz reed met de Oreca 07 van AO by TF de snelste ronde (3.33.217) in de LMP2-klasse tijdens de Hyperpole. De Nederlander Job van Uitert werd met zijn wagen van IDEC Sport tweede op zes tienden van Delétraz en de derde plaats ging naar Mathias Beche met de wagen van Panis Racing. Laurents Hörr, die de DKR Engineering Oreca deelt met Alexander Mattschull en René Binder, werd zevende.

In LMGT3 waren de Bronze-rijders verplicht aan zet voor de Hyperpole. Brendan Iribe stuurde zijn McLaren van Inception Racing naar de beste startplaats met net geen drie tienden voorsprong op de Manthey PureRxcing Porsche in handen van Aliaksandr Malykhin. Inception is trouwens het team waar Bas Leinders teammanager is. De Ferrari 296 LMGT3 van JMW Motorsport werd derde.

Er waren geen wagens met Belgen gekwalificeerd voor de Hyperpole. De Iron Dames Lamborghini van Sarah Bovy, Michelle Gatting en Rahel Frey zal zaterdag als negende starten. Maxime Martin, Valentino Rossi en Ahmad Al Harthy werden gisteren in de kwalificatie met de #46 BMW twaalfde en voor de Corvette van Tom Van Rompuy, Rui Andrade en Charlie Eastwood was plaats achttien weggelegd.