Fun Cup Le Mans – Dirk Van Rompuy: “het is een jongensdroom die uitkomt”

De wagen van VR Racing, ingezet door Dupon Racing, en bestuurd door Dirk Van Rompuy en Nico Verdonck, mag morgenvroeg vanop de tweede plaats in een veld van 115 wagens aan de vier uur durende wedstrijd van de Fun Cup beginnen. Zo zal Dirk een jaar na zijn zoon Tom ook zijn debuut maken op het Circuit de La Sarthe en een droom in vervulling zien gaan.

(Foto’s: © NV Academy – Peter Crauwels)

“Het is mijn eerste keer dat ik op het grote circuit van Le Mans rijd”, begint Dirk het gesprek. “Het was eigenlijk een jongensdroom om ooit eens de 24 Uur van Le Mans te rijden. Die droom was voor mij in het verleden echter niet realiseerbaar door het hoge niveau dat voor de 24 Uur van Le Mans vereist is en de budgetten die nodig zijn om als niet-professionele rijder te kunnen deelnemen.”

“Vorig jaar reed mijn zoon Tom met DKR Engineering de 24 Uur en ging voor hem deze droom in vervulling. Samen met Youry Schollen, de teammanager van VR Racing, was ik toen voor Tom spotter. Dat was een hele ervaring, maar eenmalig. Wij hebben toen echt afgezien want ik was helemaal overspannen toen ik thuis kwam. Toen bleek dat ik dit jaar de Fun Cup in Le Mans kon rijden, sprak me dit onmiddellijk aan. We hebben nu ook zelf iets om handen in afwachting van de 24 Uur van Le Mans die Tom doet en zo verwezenlijk ik toch nog mijn droom.”

“Nico Verdonck heb ik leren kennen toen hij zeven jaar was. Nico en Tom volgden bij mij een les in karting. Nico is er nadien in geslaagd om een carrière in de autosport uit te bouwen. Het opmerkelijke is dat de situatie nu omgekeerd is, waarbij Nico mij coacht en het is zeer aangenaam dat je elkaar zo goed kent en dat ik van hem enorm veel kan opsteken.”

Hoe verliep de kennismaking met het Circuit de la Sarthe?

“Het is echt overweldigend maar een heel toffe ervaring! We hebben zeer goed materiaal met dank aan Stefan en zijn team. Als 71-jarige met een onbekende auto op een onbekend circuit debuteren is wel een hele uitdaging. We gaan er verstandig mee om en bouwen stap voor stap op. Nico haalt bijvoorbeeld op basis van de onboardbeelden enkele punten naar voor waar ik kan verbeteren. Een ronde duurt ongeveer zes minuten en dat zorgt voor een andere benadering van de trainingen.”

“We hebben met de Fun Cup enkele uren, verdeeld over twee dagen, op Mettet getest en dit was een zeer goede training. Zoals de naam van de Fun Cup het aangeeft, is plezier in deze klasse belangrijk, maar er wordt ook heel hard gereden heb ik gemerkt!”

Welk deel van het circuit heeft het meest indruk gemaakt?

“Ik vind het gedeelte dat aan de Porsche-bocht begint het meest indrukwekkende, maar ook het moeilijkste om onder de knie te krijgen. Dat deel goed inzetten en het ritme in die bochtencombinatie behouden is nog een werkpunt voor mij. Ik had ook nog nooit echt geslipstreamd, dus ook dat is nieuw voor mij.”

Hoe is het weekend tot nu toe verlopen en hoe kijk je naar de race?

“Dankzij Nico staan we tweede op de startgrid. Ere wie ere toekomt! We weten nog niet goed of we elk de helft van de race gaan rijden of we voor het resultaat gaan. Ik wil zeker mijn deel rijden, maar als ik zie dat er een mooi resultaat mogelijk is mag Nico ervoor gaan.”

Coach Nico Verdonck: “Het is fantastisch om in gezelschap van Dirk terug de kans te krijgen om in Le Mans te rijden”

Nico, hoe speciaal is het om van leerling naar leermeester te zijn geëvolueerd bij Dirk?

“Heel bijzonder! Het is natuurlijk gegroeid langs beide kanten en het getuigt ook dat we heel veel respect hebben voor elkaar. Dirk zit al lang in de autosport en het is knap om het racen samen te kunnen beleven en elkaars ervaringen te delen. Dirk doet het voor zijn plezier maar de ganse familie Van Rompuy pakt de raceactiviteiten heel serieus aan, en dat vind ik echt knap. Als je goed voorbereid bent, heb je meer slaagkans en meer gemoedsrust. Autosport is namelijk op mentaal vlak een zwaar onderschatte sport.”

“Ik heb zelf een vijftien jaar geleden met Formule Le Mans op Le Mans gereden. Dat was een kampioenschap bestaande uit prototypes van Oreca die een Chevrolet motor achterin hadden. Ik reed dat jaar voor DAMS en won de race nadat we als tweede waren gestart. Voor mij is het dus ook al lang geleden dat ik nog op het grote circuit van Le Mans heb geracet. Het is fantastisch om in het gezelschap van Dirk terug de kans te krijgen om in Le Mans te rijden, ook al zijn we maar een kleinere speler in het grote evenement dat hier deze week plaatsvindt. Het is ook knap dat er door de Fun Cup een mogelijkheid bestaat om op een relatief toegankelijke manier op het Circuit de La Sarthe te racen.”

Teameigenaar Stefan Dupon (Dupon Racing): “Op de eerste startrij staan in Le Mans is toch echt wel iets speciaals.”

We hebben enkele jaren geleden, in de Covid-periode, al eens de kans gekregen om op het mytische circuit van Le Mans met de Fun Cup te rijden” licht teameigenaar Stefan Dupon toe.

“Het is iets zeer uitzonderlijk om als team in het nevenprogramma van de 24 Uur van Le Mans te mogen deelnemen en het valt uiteraard af te wachten of het in de toekomst nog mogelijk zal zijn. Je krijgt veel aanvragen van rijders om mee te doen, maar wij hebben beperkte plaatsen omdat we ook een uitstekende service willen blijven bieden. We zetten dit weekend zes auto’s in en hebben een zevende als reservewagen mee.”

“Op de eerste startrij staan in Le Mans is toch echt wel iets speciaals en prestigieus. De Fun Cup in Le Mans en de 25 Uren van Spa zijn twee heel belangrijke wedstrijden voor ons als team die elkaar snel opvolgen op de kalender. We doen het echter al 25 jaar en hebben dus de nodige ervaring. Dupon Racing beschikt over de juiste mensen die ambitieus zijn en de kennis hebben hoe het aangepakt moet worden.”