FIA WEC Le Mans 24: de startgrid, deel 3 LMGT3

Naast Hypercar zien we ook in LMGT3 drie Belgen die kans maken op de zege: Sarah Bovy met de Iron Dames Lamborghini, Maxime Martin met een BMW van Team WRT en Tom Van Rompuy met zijn Corvette van TF Sport. Ze zullen echter de nodige concurrentie krijgen in het LMGT3-veld dat 23 wagens telt, verdeeld over negen merken.

(Foto’s: © Team WRT, Corvette Racing, TF Sport en Iron Dames)

Ferrari is in de numerieke meerderheid met vijf 296 LMGT3. Van de McLaren 720S LMGT3 Evo en de Ford Mustang komen drie exemplaren aan de start en BMW, Corvette, Lamborghini, Lexus en Porsche kunnen rekenen op twee bolides.

Voor Sarah Bovy was de ontgoocheling in Spa groot, toen ze een bijna zekere zege door een probleem tijdens een pitstop door de vingers zag glippen. Samen met Michelle Gatting en Rahel Frey vormt ze bij Iron Dames een ervaren en homogeen rijderstrio dat met hun Lamborghini absoluut tot de favorieten in LMGT3 mag gerekend worden.

De meeste ogen zullen ongetwijfeld op de BMW met het beroemde #46 gericht zijn. Met deze M4 LMGT3 van Team WRT werkt motorlegende Valentino Rossi zijn eerste 24 Uur van Le Mans af. De Italiaan rekent hierbij op de steun van zijn ervaren teamgenoot Maxime Martin en de snelle Bronze-rijder Ahmad Al Harthy. De pitstopcrew van de andere BMW M4 LMGT3 van het Belgische team won op dinsdag trouwens de pitstop challenge.

Tom Van Rompuy is de derde Belg in de GT-klasse. De Antwerpenaar is toe aan zijn tweede Le Mans, nadat hij vorig jaar met de DKR Oreca derde werd in LMP2 Pro-Am. Hij vormt een team met Charlie Eastwood en Rui Andrade. Hoewel hun nieuwe Corvette Z06 LMGT3.R zowel in Qatar als Spa uitviel door een technisch probleem, kennen we de uitstekende reputatie van Corvette en TF Sport.

LMGT3 nam dit jaar de plaats in van LMGTE en het aantal merken in GT is zo net iets meer dan verdubbeld tegenover 2023. De regel om een Bronze-rijder in de rangen te hebben is gebleven. De GT3-wagens zagen we de afgelopen jaren in de diverse SRO-kampioenschappen en het IMSA, maar voor het FIA WEC wordt hun Balance of Performance op een nog andere manier bepaald. Het wereldkampioenschap rust de LMGT3-wagens namelijk uit met een sensor om het koppel te meten. In tegenstelling tot bij SRO, rijden de GT’s in het FIA WEC op Goodyear-banden.

Deelnemerslijst