FIA WEC Le Mans 24: de startgrid, deel 1 LMP2

Daar waar de klasse LMP2 sinds dit seizoen geen plaats meer heeft in het FIA WEC, is de categorie met de zestien identieke Oreca 07 – Gibson in Le Mans wel van de partij. Net omwille van het identieke materiaal is de klasse LMP2 bijzonder open en dat uiteraard zonder BoP. De klasse telt ook één subcategorie, met name de klasse LMP2 Pro/Am. Opvallend in de klasse LMP2 vinden we geen enkele Belgische rijder en amper één team met Belgische roots, met name DKR Engineering.

Foto: United Autosports

Acht van de zestien wagens in LMP2 mogen we als ‘Pro’ catalogeren en daarbij heel wat grote teams die ook in ELMS aanwezig zijn. Het onderscheid tussen het algemene klassement en Pro/Am, is dat er minimum één ‘Bronze’-rijder in Pro/Am moet starten. Verder moet ieder team minstens één ‘Silver’-rijder hebben en maximaal één ‘Platinum’-rijder.

Enkele teams beschikken over twee wagens, maar geen enkele structuur brengt twee Oreca 07 ‘Pro’ aan de start. Uiteraard vinden we veel minder echt grote namen dan in het verleden, gezien de bloei van de Hypercar-klasse, maar Bent Viscaal (Proton Competition), Patrick Pilet (Vector Sport), Oliver Jarvis (United Autosports) of Ritomo Mitaya (Cool Racing) hebben toch al mooie adelbrieven. Job van Uitert (IDEC Sport) kennen we dan weer van Comtoyou Racing en GT World. Als we even naar de tussenstand in de lopende European Le Mans Series kijken, dan zien we dat de huidige nummers drie en vier in de puntenstand (Cool Racing en IDEC Sport) met hun vaste bemanning in Le Mans aan de start verschijnen.

Ook in LMP2 Pro/Am zien we heren met ervaring, met name Nicky Catsburg (Crowdstrike Racing), Louis Deletraz (AO by TF), Filipe Albuquerque (United Autosports USA) of Ben Barnicoat (AF Corse).

Een voorspelling maken voor de klasse LMP2 in Le Mans is uiterst moeilijk, zowel algemeen als in de klasse LMP2 Pro/Am, al lijken in die laatste United Autosports USA en AF Corse wel heel goed gewapend. DKR Engineering, vorig jaar nog derde in de klasse met Maxime Martin, Ugo De Wilde en Tom Van Rompuy, doet het dit seizoen met het trio Mattschull-Binder-Horr.

Deelnemerslijst