Ring 24: Lamborghini leidt na zes uur, maar meeste merken blijven vooraan meespelen

De 52ste editie van de 24 Uur van de Nürburgring is zes uur ver of één kwart van de wedstrijd. Opvallend, in de top tien vinden we niet minder dan zes verschillende merken, binnen tweeëneenhalve minuut van elkaar. Lamborghini leidt voorlopig de dans, maar de verschillen blijven overbrugbaar en het weer zal de deelnemers heel waarschijnlijk parten blijven spelen.

Als we de constructeurs onder de loep nemen, dan zien we dat Aston Martin al na één ronde uitgeteld was. David Pittard startte goed, op intermediates, maar raakte in de Walkenhorst Motorsport Aston Martin Vantage AMR GT3 in een aanrijding betrokken, geheel buiten zijn verantwoordelijkheid. De auto is ondertussen uit de race verdwenen.

Ook de Amerikaanse constructeur Glickenhaus kende een moeilijke aanvangsfase en ook zij zullen de 52ste editie van de 24 Uur van de Nürburgring niet winnen.

Wie vinden we dan wel vooraan?

Scherer Sport PHX Audi nam na de opgave van de #99 BMW M4 GT3 het heft in handen, met de #16 van Stippler-Mies-Feller-Marschall, maar opvallend de zusterwagen waarin Fréderic Vervisch een weinig indrukwekkende eerste stint reed, volgt al op meer dan vijf minuten op de vijftiende plaats.

Mercedes doet het dan weer beter dan verwacht, met twee wagens vooraan, in casu de bolides van Mercedes-AMG Team Bilstein (Beretta-Bird-Owega-Maini) en Mercedes-AMG Team HRT (Stolz-Götz-Juncadella-Maini), al verloor de Duitse constructeur wel de #130 Mercedes-AMG Team Getspeed. Eerst Maro Engel en later Fabian Schiller gingen in de fout.

BMW startte dan weer ijzersterk, maar zag uiteraard de leidende wagen van Frijns-S Van der Linde-D. Vanthoor-Farfus na een crash uit de race verdwijnen. De #98 met onder meer Maxime Martin lijkt het iets moeilijker te hebben, al blijft de auto wel in de schaduw van de top vijf volgen. De #72 van de jonge wolven Hesse-Weerts-Harper doen het in de RMG BMW M Team M4 GT3 nog steeds zeer goed.

Porsche heeft duidelijk één ijzer in het vuur, de #911 Grello, maar Manthey EMA stuurde Laurens Vanthoor in de eerste uren van de avond met slicks de regen in, wat onze landgenoot behoorlijk wat tijd kostte, ongeveer vijftien seconden per ronde. Vanthoor maakte ook een fout onder geel maar kwam er zonder tijdstraf vanaf. De overige Porsche-teams vinden we tussen de plaatsen tien en vijftien

Lamborghini doet het zeer goed, met weliswaar maar één wagen, maar wat voor één. Het Red Bull Team ABT met K. Van der Linde-Mapelli-Pepper vecht na zes uur racen voor de leiding en rijdt een strakke, foutloze race.

Ferrari volgt iets verder, maar is evenzeer niet kansloos, al lijkt het kwartet intrinsiek iets minder snel dan de winnaars van vorig jaar.

Noteren we dat Black Falcon leidt in de Porsche 992 klasse, BMW het GT4-veld aanvoert en Hyundai in de TCR-klasse vooraan postvat, al is de eerste toerwagen wel de indrukwekkende Subaru WRX. MINI doet het dan weer als eerste wagen met een alternatieve brandstof.