Spa Euro Race: regenachtige, maar spectaculaire tweede dag!

De hemel bleef onherroepelijk grijs op deze zaterdag, de tweede dag van de Spa Euro Race, waarbij er niet minder dan vijf races op het programma stonden. Het spektakel was volledig. En tevens zagen we de eerste winnaars van de editie 2024…

(persbericht/foto’s: ©rallyandracephotos.com)

Het was het Britse GB3 Championship, de tegenwoordige naam van wat vroeger bekend stond als het Britse F3 kampioenschap, die het raceprogramma mocht openen. Het werd een eerste treffen, over negen rondes op een natte piste. De man op de pole position, de Pool Tymek Kucharczyk (Hitech Pulse-Eight), bleef onverschrokken onder de omstandigheden en bleef voor aan de Brit John Bennett (JHR Developments) en de Nieuw-Zeelander Louis Sharp (Rodin Motorsport), die mee op het eerste GB3 podium van het weekend mochten. Op het einde van da dag nam kwam het GB3 Championship opnieuw op de planken met een tweede race. Het werd een in stukken gehakte wedstrijd die desondanks een exact zelfde resultaat opleverde met een tweede zege voor Kucharczyk, opnieuw voor Bennett en Sharp.

De rijders van de Alpine Elf Cup Series hadden gehoopt te kunnen profiteren van een psite die langzaam opdroogde voor hun eerste race. Maar ze moesten afrekenen met een typische bui in het hartje van de Ardennen. Ondanks een neutralisatie in het midden van de wedstrijd, bleef Charles Roussanne (VPS Racing) de zaken domineren en haalde een autoritaire overwinning. Achter hem bezweek Léo Jousset (Race Cars Consulting), lange tijd tweede, uiteindelijk aan de druk die werd gezet door Gaspard Simon (Schumacher CLRT) en moest zich uiteindelijk nog tot het bittere einde verdedigen tegen Lukas Papin (Schumacher CLRT). Twee luttele tienden scheidden de twee rijders bij het vallen van de finishvlag. Thibaut Bossy (Herrero Racing) haalde het in de categorie Challenger, terwijl bij de Gentlemen er een Belgische overwinning was met Philippe Bourgois, voor Laurent Richard.

De langste wedstrijd van de dag was voor de Supercar Challenge die hun eerste race hielden op een doorweekte piste. De Praga R1 van de Britten Jack Fabby en Shane Kelly bezette de kop van het klassement in de tweede helft van de wedstrijd maar een Drive Through voor een te vroege pitstop kostte hen de overwinning. De BMW M6 GT3 van de Nederlanders Mex Jansen en Jordin Poland erfde die zege. Het was een Revolution 500 EVO, die van de Amerikaan Ron Fletcher, die de uiteindelijke top 3 vervolledigde. De  zeges in de andere categorieën waren voor Laurens De Wit en Fabian Schoonhoven (Cupra TCR – Supersport), Nagy Kabaz (Radical RXC – Radical), maar ook voor de Belgen Chris Voet en Bart van den Broeck (Alpine A100 – Sport).

Met meer dan 50 Clio Cup beloofde het een bewogen start te worden voor de eerste race in de Clio Cup Series. Het werd uiteindelijk een verschrikkelijke strijd tussen Nicolas Milan (Milan Compétition), David Pouget (GPA Racing), Gabriele Torelli (Rangoni Corse) en Alex Lancellotti (GPA Racing), die elkaar geen duimbreed toegaven. Na een laatste herstart, op een luttele ronde van het einde, slaagde Torelli erin zijn tegenstanders te verrassen en de ultieme eindsprint te pakken, voor Pouget en Milan! Een mooi debuut was er voor de jonge Lucas Cartelle (Milan Compétition), die zijn allereerste autosportwedstrijd (de Cross Car niet meegerekend) eindigde op een overtuigende 19de plaats, goed voor de zesde plek bij de Junior! Een meer dan bewonderenswaardig resultaat aangezien de jongeling als gevolg van de omstandigheden, niet in staat was geweest om zijn volle potentieel te benutten tijdens de chronoritten. 

Het vervolg en het besluit van deze debatten is er morgen, zondag. Dan zien we een tweede race voor alle categorieën, maar ook de eerste twee treffens van de Mazda MX-5 Trophy en Ford Fiesta Sprint Cup, waarvan de kwalificatietrainingen in het voordeel uitdraaiden van Daan De Graaf (Mazda) en Tomas De Backer (Fiesta).