VAS terugblik: ORC Canal Rally

De ORC Canal Rally in en om Oostrozebeke werd een dominante zege voor Melissa Debackere en Koen Dewaele met hun Renties Skoda Fabia R5.

(persbericht)

Met het forfait van Bert Coene en Petra De Duytsche (wisselstukken voor de versnellingsbak op hun Fiesta R5 liepen vertraging op) viel alvast een geroutineerde podiumkandidaat weg. Melissa Debackere liet er echter geen twijfel over bestaan wat de ambitie was want zij ging van bij de eerste proef in de aanval en reeg de snelste tijden aan elkaar. Liefst tien van de veertien klassementsproeven schreef de West-Vlaamse amazone op haar naam en daarmee waren de zaken duidelijk. Debackere en De Waele reden met de Skoda naar de zege. Enkel Patrick Snijers bleef met de Porsche nog aanklampen. “De Lange” verzamelde tweede en derde plaatsen op de proeven en kon zijn scratch meepikken tegen het einde van de wedstrijd. Meer dan een tweede eindplaats kon hij echter niet verhopen. Opvallend, de GT’s deden het goed. Ook Pieter-Jan Michiel Cracco zat voor de gelegenheid op een Porsche GT3 en greep met een scratch op de afsluitende proef definitief de derde podiumplaats. Hij diende over het geheel van de wedstrijd echter wel af te rekenen met een uitstekend rijdende Beel op de Evo X, die net naast het podium viel.

Bij de Historics kon Bert Cornelis zich nog eens tonen met de Opel Monza. Hij pakte de zege in de Divisie 5 en in het algemene klassement bij de Historic wagens. Onderweg kreeg hij wel flink wat tegenstand van Paul Lietaer op de Escort en van Ludo Vitse die met de Opel Astra goed mee was in het ritme. Lietaer maakte het zichzelf echter moeilijk met enkele uitstapjes naast de baan en veel tijdsverlies. Hij moest uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats en de zege bij de Oldtimers. Cornelis, Vitse en Lietaer vormden het Historic podium. In Divisie 1-2 was het voor Stefaan T’Joens en Greet Passchyn op de gebrideerde Mitsubishi Evo X business-as-usual. Het duo verzamelde de scratchtijden in de eerste lus en meldden zich na vier proeven al aan met een fikse voorsprong op Van Eecke en de Subaru Imprezza STi. T’Joens werd nooit echt bedreigd, hervond in de namiddag zijn tweede adem en voegde nog wat snelste tijden toe aan het palmares. Hij haalde het uiteindelijk ruim voor Van Eecke-Vandewalle en Degruyter-Vanden Buverie (Peugeot 207 RC3T)

De rijders krijgen nu even respijt tot de Rally van Wervik en gaan verder met het kampioenschap én de voorbereidingen op Ieper.