FIA WEC Spa: Hertz Team Jota Porsche wint legendarische editie, Laurens Vanthoor blijft WK-leider

De editie 2024 van de Belgische manche van het FIA WEC is een legendarische editie geworden. Na een incidentrijke wedstrijd met een lange onderbreking, ging de zege misschien wel enigszins verrassend naar de #12 Hertz Team Jota Porsche van Will Stevens en Callum Ilott, voor de officiële Porsche 963 van Laurens Vanthoor, Kevin Estre en André Lotterer. De derde plaats tot slot was voor de #50 Ferrari 499P van Fuoco-Molina-Nielsen.  

Bijna 90 000 toeschouwers zagen iets minder dan twee uur voor het einde een zware crash van Earl Bamber (Cadillac) op de rechte lijn van Kemmel en de race leek even niet meer hervat te worden. Echter de organisatie en de lokale overheden kwamen tot een overeenkomst om de 6 Hours of Spa Francorchamps toch tot het einde uit te rijden en dat bijna tot zonsondergang.

Meteen zag Ferrari, dat voor de onderbreking in een schitterende positie lag voor een mogelijke dubbel, twee Porsche 963 naar voren schuiven. De #12 Hertz Team Jota en de #6 Porsche Penske Motorsport hadden immers net voor de gedwongen pauze een pitstop uitgevoerd en vertrokken dus met een mooie bonus voor het laatste anderhalf uur. De #12 Hertz Team Jota Porsche van Will Stevens en Callum Ilott en de #6 Porsche Motorsport Penske Porsche 963 van Laurens Vanthoor, Kevin Estre en André Lotterer behielden die bonus en kwamen als eerste en tweede over de meet, waarmee dit laatste trio een fantastische zaak in de WK-stand doet. Zij trekken alvast als leiders in het WK naar Le Mans.

Na 38 jaar weer Porsche in Spa

Porsche maakt met de zege meteen een einde aan 38 jaar wachten op een nieuwe overwinning op het asfalt van de Ardennen in een manche van het WK Uithouding en het is de eerste maal sinds 1989 dat een Porsche in private handen nog een WK-manche won, met name de Joest Porsche 962 van het duo Jelinski-Wollek in Dijon.

Achter het podium volgden de #51 Ferrari 499P van Pier Guidi-Calado-Giovinazzi en de auto van de wedstrijd, de Proton Porsche 963 van Jani-Andlauer, waarbij de Fransman een waanzinnige race reed. De zesde en zevende plaats waren voor Toyota.

BMW M Team WRT en Lamborghini Iron Lynx zagen zwarte sneeuw in Spa Francorchamps en bleven puntenloos achter, terwijl de Franse teams Alpine en Peugeot met een negende en tiende plek nog in de punten eindigen.

Eveneens dubbel voor Porsche in LMGT3, geen geluk voor de Belgische deelnemers

In LMGT3 werd de wedstrijd op het einde beslist toen enkele wagens nog een laatste tankbeurt moesten ondergaan. De Iron Lynx Lambo reed aan de leiding, maar zocht bij aanvang van de laatste ronde de pitlane op. Beide Porsche kwamen toen vooraan postvatten en hadden nog nipt voldoende energie. Ze streden echter onderling en Richard Lietz ging met zijn Manthey EMA-wagen in deze laatste ronde aan Combes de Manthey PureRxcing 911 met Klaus Bachler aan het stuur voorbij. Lietz schonk zo zijn teamgenoten Yasser Shahin en Morris Schuring een eerste overwinning in het wereldkampioenschap uithouding. Klaus Bachler, Aliaksandr Malykhin en Joel Sturm werden op 1,2 seconden tweede en de derde plaats ging naar Iron Lynx en het trio Claudio Schiavoni, Matteo Cressoni en Franck Perera. De Iron Dames vielen na een prachtige race met een vierde plaats naast het podium.

Na een schitterende polepositie reed Sarah Bovy ook een ongelofelijk sterk wedstrijdbegin waarbij ze als leider haar voorsprong tot bijna 40 seconden uitbouwde. Bij de eerste safety car-fase verdween dit voordeel echter. Ook nadien bleven de Iron Dames in de kopgroep postvatten en bij het hervatten na de rode vlag kwam de roze Lamborghini opnieuw aan de leiding met enkele seconden voorsprong op de United Autosports McLaren van Cottingham-Costa-Saucy. Net zoals in Barcelona bij de ELMS liep het bij een pitstop echter opnieuw mis. Het duurde even om het rechterachterwiel goed te bevestigen waardoor er een kleine twintig seconden verloren gingen. De Iron Dames vielen terug naar de vijfde plaats, maar Michelle Gatting bleef tot het uiterste gaan en leek even nog op weg naar een podium tot ook zij kort moest gaan tanken.  

Beide BMW M4 GT3 van Team WRT speelden vooraan mee, maar werden het slachtoffer van twee zware ongevallen waarbij ze niet aan de oorsprong lagen. Ook de thuiswedstrijd van Tom Van Rompuy kwam voortijdig ten einde. Zijn TF Sport Corvette viel met versnellingsbakproblemen uit.