WRC Kenia KP2-KP4: Rovanperä leidt, Neuville zesde

In de Safari Rally Kenia zijn de eerste verschillen na vier proeven gemaakt. Regerend wereldkampioen Kalle Rovanperä (Toyota) noteerde op vrijdagochtend drie scratches op een rij, waardoor de Fin de leiding van onze landgenoot Thierry Neuville (Hyundai) overnam. Neuville heeft door een lekke band bijna vijftig seconden achterstand op Rovanperä en volgt als zesde.

Foto’s: © WRC en ©Toyota

WK-leider Thierry Neuville opende als eerste de baan in de tweede klassementsproef van de Safari Rally Kenia. De Hyundai-rijder leidde ook in het algemene klassement, maar zijn voorsprong bedroeg slechts twee tienden. Onze landgenoot reed in KP2 een vierde tijd en moest de leiding aan Kalle Rovanperä afstaan. Hyundai-rijders Ott Tanak en Esapekka Lappi volgden op minder dan twee seconden als tweede en derde.

Op KP3 nam Lappi de tweede plaats van Tanak over en stoomde leider Rovanperä naar een nieuwe scratch. Voor Neuville was het een mindere klassementsproef, want de Belg raakte een grote steen waardoor hij een lekke band reed. Daarnaast werd de wielkas van de wagen zwaar beschadigd. Neuville verloor een vijtiental seconden.

Kedong 1, een proef van 31km, was voor de rijders de langste proef in de ochtendlus. Door de schade aan de wagen van Thierry Neuville moest zowel hij als zijn corijder Martijn Wydaeghe een bril en een masker tegen de stof dragen.

Het duo verloor een halve minuut op Rovanperä waardoor onze landgenoten zakten naar een zesde plaats in het algemene klassement. “Het viel wel mee”, vertelde Neuville. “Er kwam niet veel stof in de wagen waardoor de voorruit ook proper bleef. Op bepaalde momenten verloor ik mijn hybride-systeem waardoor we tijd laten liggen. Het is nog een lange rally en we zien wel waar we uitkomen.” Na vier proeven leidt Kalle Rovanperä met 15,5 seconden op Esapekka Lappi. Ott Tanak volgt als derde op 16,8 seconden. Toyota-rijder Katsuta staat op een vierde plaats, maar de Japanner volgt al op 41,3 seconden. Thierry Neuville staat op een voorlopige zesde plaats, Grégroire Munster (Ford) volgt als achtste. In WRC2 staat de Brit Gus Greensmith (Skoda) aan de leiding. Charles Munster (Hyundai) staat op een vijfde plaats. Om 11u48 start de volgende lus van drie proeven.