GT World Europe Endurance: met 55 aan de start, waaronder twaalf Belgen

Over een goede week start in Zuid-Frankrijk de editie 2024 van de GT World Europe Endurance en dat met een eivolle startgrid. Niet minder dan 55 teams, waarvan twintig in de klasse Pro, twintig in Bronze, negen in Silver en vijf in Gold, zullen er aan de start van de eerste race van het seizoen verschijnen. Onder hen ook heel wat Belgen.

Enkele weken geleden maakte SRO ter gelegenheid van de testdagen van de GT World een eerste lijst bekend en die onderging weinig veranderingen tegenover wat we over een week in Paul Ricard zouden moeten zien. Haupt Racing Team heeft nog maar één Mercedes-AMG GT3, met name de #77 die in Pro uitkomt. Dinamic GT doet het met twee in plaats van één Porsche 911 GT3 R, na de late wissel van Ford naar Porsche. Attempto Racing en Optimum verschuiven hun Audi en McLaren respectievelijk van Silver naar Gold en van Gold naar Bronze.

Verrassing bij Comtoyou

Comtoyou Racing heeft nog steeds vier Aston Martin Vantage GT3, maar één daarvan komt uit in Bronze en dat met een zeer opvallend trio, met name Esteban Muth, John De Wilde en Tom Coronel. Muth maakt zijn comeback in de GT World, voor John De Wilde is het uiteraard een première.

Het team uit Waver zet naast de wagen in ‘Pro’ voor Thim-Drudi-Sorensen en de Vantage in ‘Bronze’ nog twee identieke wagens in ‘Silver’ in, met in de #21 Sam Dejonghe, Matisse Lismont en de Brit Charles Clark en in de #12 Nicolas Baert, Sebastian Ogaard en Finlay Hutchison. Uit goede bron vernomen we bovendien… dat de indeling van de wagens nog kan wijzigen.

Gilles Magnus vinden we zoals eerder al aangekondigd bij Sainteloc Audi in de dun bezette ‘Gold’ klasse, waar vijf deelnemers om de zege zullen strijden.

WRT op zoek naar revanche

WRT kende in 2023 een iets moeilijker seizoen in de GT World, maar wil dat in seizoen twee met BMW rechtzetten. In ‘Pro’ zien we twee ijzersterke duo’s bij het team dat een nieuwe thuisbasis in Luik aan het neerzetten is. Martin-Marciello-Rossi doen het in de BMW M4 GT3 met startnummer #46 en D.Vanthoor-Weerts-S. van der Linde doen het in de #32. Verder zet WRT nog één BMW in ‘Bronze’ in.

In ‘Bronze’ vinden we ook vader en zoon Machiels, samen met Andrea Bertolini in een Ferrari 296 GT3 van AF Corse. Frederic Vervisch tot slot doet het met de nieuwe Ford Mustang GT3 in ‘Pro’. Boutsen VDS zet twee Mercedes-AMG GT3 in, evenwel zonder Belgen.

Hier vindt u de volledige deelnemerslijst.

De Belgen en hun concurrenten starten vrijdag met een test voor de ‘Bronze’ rijders en op zaterdag worden de vrije trainingen verreden, terwijl zondag de kwalificaties en de drie uur durende wedstrijd volgen. Er is dus geen sprake meer van een zes uur durende race op zaterdagavond. De finalerace in Saoedi-Arabië wordt nu een afspraak over zes uur.

Noteren we dat in Paul Ricard ook de GT2 European Series van start gaat met twee races van 50 minuten, vooralsnog zonder Belgen. Ook de GT4 European Series Powered doet het in Frankrijk met twee races van een uur en enkele Belgen, waar we later op vooruitblikken.