WRC Kenia: reacties na de openingslus

Kalle Rovanperä heeft na de ochtendlus op vrijdag de leiding van Thierry Neuville overgenomen. Voorlopig zitten alle WRC1-wagens nog in de wedstrijd, maar de verschillen zijn groot. Vooral het gevoel op de zanderige wegen van Kenia zit bij enkele rijders nog niet goed.

Foto: © Munster/Ford

Toyota

Ik heb op de laatste proef hard gepusht, vertelt leider Rovanperä . “In de openingsproeven had ik veel onderstuur waardoor ik verbaasd was dat ik telkens de toptijd noteerde. Het is nog een lange rally dus alles kan nog gebeuren.”

Ook Teamgenoot Elfyn Evans was duidelijk niet tevreden met zijn tijden. De Brit staat op een voorlopige vijfde plaats; “Het was een moeilijke ochtend. Ik had weinig vertrouwen in de auto en we noteerden geen goeie tijden”’ deelt Evans mee. “Het blijft wel de rally van Kenia. De rally is nog zeer lange en er zullen nog mogelijkheden komen om tijd te nemen.”

Hyundai

Thierry Neuville was het grootste slachtoffer bij de WRC1-wagens. Onze landgenoot reed een lekke band op de derde proef met veel tijdsverlies als gevolg. Daarnaast was de wielkas hard beschadigd. “Het viel wel mee”, vertelde Neuville. “Er kwam niet veel stof in de wagen waardoor de voorruit ook proper bleef. Op bepaalde momenten verloor ik mijn hybride-systeem waardoor we tijd laten liggen. Het is nog een lange rally en we zien wel waar we uitkomen.”

Esapekka Lappi staat na vier proeven op een tweede plaats: “Alles loopt vlot bij ons. We hebben geen problemen en we noteren mooie tijden. We kunnen voorlopig niet klagen met onze rally.”

Ford

Voor Grégoire Munster is het de eerste keer dat hij de Safari Rally Kenia in een WRC1-wagen afwerkt. Onze landgenoot staat na vier proeven op een achtste plaats. “We zijn misschien iets te voorzichtig op bepaalde plaatsen. We nemen vooral geen risico’s en vermijden alle valkuilen voor een mogelijke lekke band”, vertelt Munster. “Ons doel is om de finish te bereiken, waardoor we slim moeten rijden.”