WRC Kenia KP5-KP7: Rovanperä leider na eerste volledige dag

Kalle Rovanperä (Toyota) is na vrijdag de leider in de Safari Rally Kenia. De Fin veroverde zes scratches op een rij en heeft bijna een minuut voorsprong op teamgenoot Elfyn Evans. De Japanner Takamoto Katsuta staat derde, waarmee Toyota voorlopig alle podiumplaatsen bezet. Onze landgenoot Thierry Neuville (Hyundai) is voorlopig vierde.

Foto: Toyota

Tijdens KP5 stond er wederom geen maat op Kalle Rovanperä. De regerende wereldkampioen veroverde de scratch en breidde zijn voorsprong in het algemene klassement verder uit. Voor Esapekka Lappi (Hyundai) was het een mindere proef, want de Fin moest halfweg de proef opgeven. Lappi stond op de tweede plaats en zal na zijn overwinning in de rally van Zweden geen tweede rallyzege van het seizoen behalen.

Ook op KP6 bleef de pech bij Hyundai verder duren. Na Lappi moest ook Ott Tänak opgeven. De Est raakte een grote steen waarmee hij de aandrijving van zijn wagen beschadigde. Thierry Neuville is hierdoor de laatste Hyundai-wagen in de strijd voor het podium. Onze landgenoot klokte een zesde tijd en schoof door de opgaves naar de vierde plaats op.

Toyota op het podium

Op de laatste proef van vrijdag was het wederom Kalle Rovanperä die de snelste tijd noteerde. De Fin heeft nu al een voorsprong van 56,9 seconden op teamgenoot Elfyn Evans, Takamoto Katsuta volgt als derde op een minuut.

Onze landgenoot Thierry Neuville staat op een vierde plaats, maar heeft met een verschil van 6,5 seconden nog steeds zicht op het podium. “Ik ben zeer tevreden met mijn laatste proef”, vertelde Neuville. “Ik moest de baan openen maar kon toch een mooie tijd neerzetten. Toch blijft het een slechte dag voor Hyundai, want we verliezen twee rijders die punten konden scoren.”

Daarnaast rijdt Grégoire Munster een sterke rally. Onze landgenoot was in de openingslus nog voorzichtig, maar voerde het tempo tijdens de tweede lus op. “Volgens mij hebben we de juiste afstelling gevonden. In de laatste proef reed ik voorzichtig, maar ik heb al enkele mooie tijden genoteerd. Het is nog een lange rally en daar zijn we bewust van.”

WRC2

In WRC2 staat Gus Greensmith (Skoda) aan de leiding. De Brit heeft een ruime voorsprong van meer dan drie minuten op Kajetanowicz (Skoda). Oliver Solberg reed twee keer lek en staat op de derde plaats. Het Belgisch duo Charles Munster en Loïc Dumont staan op een knappe vijfde plaats.

Morgen begint de achtste klassementsproef om 6u01. Kalle Rovanperä zal zijn leiding proberen te verdedigen.