FIA WEC Qatar – Interview Dries Vanthoor: “WRT is voor mij een tweede familie”

De Belgische rijders aan het stuur van een Hypercar in het FIA WEC zijn met drie. Waar Laurens Vanthoor (Porsche) en Stoffel Vandoorne (Peugeot) respectievelijk al een seizoen en een race achter de kiezen hebben, wordt de opener van het seizoen 2024 voor Dries Vanthoor een première. De BMW M Team WRT-rijder maakte al kennis met de BMW M Hybrid V8 in Daytona, maar dat was uiteraard in het kader van het IMSA-kampioenschap.

Foto’s: © BMW Motorsport

Er is qua wagen uiteraard weinig tot geen verschil, maar de omgeving en de manier van werken zijn wel anders wat betreft IMSA en FIA WEC. WRT is voor mij een tweede familie, daar waar BMW Team RLL uiteraard niet zo vertrouwd aanvoelt. Bovendien is de ambiance in de VS erg relax en ik ben van nature ook best relax, dus ik verkies een omgeving die meer kader geeft. Uiteraard rijden ze er ook met een andere afstelling want de circuits zijn helemaal verschillend, denk maar aan Daytona”, legt Dries Vanthoor uit.

Top 8 in Qatar

In het FIA WEC is BMW nieuw, daar waar het Duitse merk al een seizoen in de VS aan het werk is. Wat is de ambitie van Dries en BMW in het FIA WEC in 2024?

We mogen niet hopen op hetzelfde als BMW in 2023 in het IMSA heeft gedaan. We zijn hier nieuw, tegen teams die al één of meerdere jaren meegaan en we moeten toch eerlijk stellen dat de concurrentie in het FIA WEC groter is, met uiteraard de wagens die volgens het LMH-reglement gebouwd zijn. Ik denk dat voor de openingsrace hier in Qatar een plek in de top 8 al een mooi resultaat zou zijn en alles daarboven is gewoon uitzonderlijk goed. In de loop van het seizoen denk ik dat we stilaan richting de top 5 moeten opschuiven, al zal het geen makkelijke opdracht zijn. Wat Le Mans betreft, denk ik dat we gewoon een foutloze en probleemloze race moeten trachten te rijden en dan zien we wel.

In de aanloop naar die eerste race verliepen de testdagen relatief goed, “met 80% van de operationele doelstellingen die ingevuld zijn en we kenden eigenlijk geen ‘major’ problemen. Nu zoals voor iedereen geldt dat chrono’s in die testdagen best relatief zijn en dat je totaal geen zicht hebt op wat de andere constructeurs exact doen. Voor jezelf kan je er lessen uit trekken, voor het algemene plaatje is dat erg moeilijk. Daarvoor moet je tot na de race wachten.”

Eindelijk Spa…

Dries Vanthoor wisselt dit seizoen tussen de BMW M Hybrid V8 en de BMW M4 GT3, “maar dat vormt relatief weinig problemen, al ga ik liever van de GT3 naar de Hypercar, dan omgekeerd. Het is altijd leuker om aan snelheid te winnen. Maar ik werk beide programma’s met evenveel ‘goesting’ af en ik kijk vooral naar de 24 Uur van Spa uit. Ik wil die race nu eindelijk wel eens op mijn palmares krijgen. In 2023 stonden de sterren goed, maar kenden we pech en ik weet uit ervaring dat je niet altijd in zo’n goede omstandigheden kan racen. Uiteraard is Le Mans nog groter, maar Spa wil ik nu echt wel eens winnen!”

Dries rijdt in het FIA WEC in de BMW M Hybrid V8 met startnummer #15 samen met Raffaele Marciello en Marco Wittmann.