WRC Monte-Carlo KP12-14: Neuville, Ogier en toch weer Neuville

De derde dag van de 92ste editie van de Rally van Monte-Carlo bracht alles wat we van topsport mogen verwachten: spanning, leiderswissels en kleine verschillen. Na veertien proeven is het onze landgenoot Thierry Neuville die de leiding in handen heeft en in zijn Hyundai heeft hij 3,3 seconden bonus op de Fransman Sébastien Ogier in de Toyota. Meteen pakt Neuville ook de achttien punten op zaterdag, tenminste als hij de Hyundai morgen aan de meet brengt.

Dit was de perfecte proef, ik heb me al lang niet meer zo gevoeld met de wagen, ik heb echt alles gegeven”, aldus Thierry Neuville aan de finish van de laatste proef op zaterdag. “Uiteraard hielden we de achttien punten in het achterhoofd, maar je moet de wagen ook op de baan houden.” Neuville verloor de leiding in KP13, maar nam het kleinood dus weer in handen na KP14 en op het einde van de derde wedstrijddag. “We hebben in die laatste proef wat risico genomen en we voelden tijdens de KP dat het echt goed zat en dat Seb heel vreemde dingen moest doen om nog sneller te gaan. We hebben deze avond echter maar goed drie seconden bonus, dus er is nog niets gespeeld en wees er maar zeker van dat hij (Ogier) opnieuw alles zal proberen om te winnen. Kijk naar zijn toch wel gewaagde bandenkeuze deze namiddag. Morgen is het een nieuwe dag, maar we hoeven niet koste wat het kost alle punten te scoren. De auto is ook bijzonder goed en de veranderingen aan afstelling lonen echt.”

Evans uitgeteld voor zege?

Ogier, die er werkelijk alles aan deed om zijn leidersplaats te behouden, moet dus met de tweede plaats genoegen nemen, terwijl zijn teamgenoot bij Toyota, Elfyn Evans, met problemen aan het hybride systeem, net geen 35 seconden achterstand telt. Ott Tänak (Hyundai) volgt op 1min46.9 en Adrien Fourmaux (Ford) op 2min54. Herinneren we eraan dat Grégoire Munster er in de eerste proef van de namiddag af ging en dus geen punten scoort op zaterdag:

Spijtig, want we zaten goed in ons ritme en we willen morgen op dat elan doorgaan. We hadden de pech dat er al iemand tegen de vangrail was gereden, waardoor die scheef stond en we vastzaten aan de rand van de ravijn. Ik heb echt alles geprobeerd, maar vast was vast…

Strijd in WRC2

In WRC2 verloor de jonge Spanjaard Pepe Lopez in zijn Skoda ook de leiding in de slotproef en hij heeft nu twee tienden van een seconde achterstand op de nieuwe leider, Citroën-rijder Nikolay Gryazin. Rossel is derde op net geen zeven seconden, ook in een Citroën. Jourdan Serderidis is, samen met Fred Miclotte, nog steeds derde in Masters.

Morgen staan er nog 52,12 kilometer tegen de chrono op het menu, met een finish iets voor 13u00 op de Col de Turini.

(later meer)