Daytona 24 H1: Acura aan de leiding na chaotisch openingsuur

Ricky Taylor sloot met zijn WTR with Andretti Acura ARX-06 het eerste wedstrijduur af als leider van de 24 Uur van Daytona. De Amerikaan bemachtigde de koppositie bij de reeks pitstops tijdens een eerste neutralisatie. Beide Cadillac V-Series.R reden op posities twee en drie, met Sébastien Bourdais voor Pipo Derani. Na deze eerste Full Course Yellow volgde een schuiver van drie LMP2’s en een ongeval voor de in GTD Pro leidende VasserSullivan Lexus. Zowel bij de prototypes als de GT’s namen geen Belgen de start voor hun rekening.

(Foto’s: © Wayne Taylor Racing with Andretti – Porsche Motorsport – VasserSullivan)

Na 25 minuten crashte Goikberg met zijn Lambo van Forte Racing aan de Bus Stop-chicane. Zijn Italiaanse bolide liep zowel voor- als achteraan aanzienlijk schade op. Tijdens de neutralisatie maakten de teams hun eerste pitstop.

Tot dan gaf de van pole vertrokken Pipo Derani het tempo aan met Sébastien Bourdais net achter zich. De Fransman moest even Nasr voor zich dulden, maar wist snel terug naar positie twee op te schuiven en het kloofje met Derani te dichten. Na een kwartier werd de herstart gegeven, maar er gebeurden al snel enkele aanrijdingen. De TDS Oreca raakte de AO Oreca en beide wagens gingen zonder veel schade van de baan. Ook een andere LMP2 slipte en raakte nog net een van de twee wagens. De drie LMP2-bolides konden snel hun weg verder zetten.

Iets verder ging het grondiger mis. Andersen slipte met de MDK by High Class Racing Oreca en Mike Conway, de leider in GTD Pro, kon hem niet ontwijken. Conway, die zijn VasserSullivan Lexus deelt met Hawksworth, Barnicoat en Kirkwood, reed met een zwaar beschadigde voorkant nog even verder, maar zette dan zijn wagen aan de kant.

George Kurtz had na een uur de leiding in LMP2 voor Nico Pino en Pietro Fittipaldi. Fittipaldi vervangt namelijk bij Inter Europol by PR1 Mathiasen Motorsports de Fransman Clement Novalak die zich vrijdag blesseerde in de pitlane. In GTD was de kop in handen van de andere Lexus van VasserSullivan en Andrea Caldarelli voerde voor Iron Lynx GTD Pro aan.

De spannende wedstrijd is via livestream te volgen op imsa.com.