WRX Mettet: Belevskiy en Kristoffersson leiden na de eerste dag

De eerste dag van de “World RX of Benelux”, verreden op het Circuit Jules Tacheny in Mettet, zit erop. Het zijn Yury Belevskiy (Euro RX1) en Johan Kristoffersson (RX2e) die de leiding in handen hebben na de eerste twee van vier te rijden reeksen.

Foto’s: © Johan Dingenen

In Euro RX1 zien we met Enzo Ide een landgenoot aan het werk. Die is met zijn Audi S1, ondersteund door Volland Racing, nog steeds in de running voor de Europese titel. Daarvoor moet hij op dit ogenblik een achterstand van vijf punten goed maken op de Zweed Anton Marklund (Ford Fiesta).
Met die opdracht in het vooruitzicht kon Ide de dag niet slechter beginnen door uit te vallen in de eerste heat. Ide was er net in geslaagd de Hongaar Tamas Karai, eveneens met Audi, in te halen nadat die sneller was gestart toen het even later mis ging. Ide ging in het rond in één van de bochtencombinaties. Een “no finish” was niet het resultaat waarop Ide rekende. In de volgende heat verliep het gelukkig beter. Ide kon winnen in zijn startgroep en sleepte een vijfde tijd uit de brand. Daardoor is Ide na twee reeksen twaalfde, wat net genoeg zou zijn voor een plek in de halve finales.
Helemaal vooraan is het de Rus Yury Belevskiy (Audi S1), rijdend met een Zwitserse licentie en net als Enzo ondersteund door Volland Racing, die de leiding in handen heeft na een eerste en derde tijd. Anton Marklund is tweede voor de Noor Sivert Svardal (VW Polo).

Geen Belg in de klasse RX2e, dat verhaal kent u reeds. Het is de Zweed Johan Kristoffersson die na een tweede en eerste tijd voorlopig de leiding in handen heeft voor zijn landgenoten Kevin en Timmy Hansen. De Zweden Isak Sjökvist en Nils Andersson lijken ondertussen uit te maken wie dit jaar kampioen wordt. En daar blijft het uitermate spannend. Sjökvist is voorlopig tiende en Andersson elfde. We geven nog mee dat na een meeting werd beslist dat de reguliere rijders van het WK géén punten scoren voor het kampioenschap in RX2e.

Zondag begint de actie opnieuw om tien uur met een warm-up gevolgd door de derde en vierde reeks. In de namiddag worden de (halve) finales verreden.