Race Pace: voor wie even Christian Horner wil zijn

Je zit aan de pitmuur terwijl de bolides op de baan voorbijrazen. Winnen is de boodschap en daartoe moet je de juiste beslissingen nemen. Met welke banden start je? Wanneer zal je pitten? Hoe ziet het weer er uit? Het wordt wikken en wegen, afwachten en dan de juiste aanpassingen doorvoeren. Dat is “Race Pace”

(Foto’s: @Willy Bouchez)

Race Pace is een race-management bordspel. Een Formule 1 spel… al wordt dat niet met zoveel woorden gezegd. Maar alle elementen zijn aanwezig. Helemaal duidelijk, of in bedekte termen. In je rol komen is helemaal niet moeilijk. Je voelt je zo de nieuwe Christian Horner en voor je het weet zit je thuis op de stoel zenuwachtig met je voet te wippen terwijl je je afvraagt of je nu toch maar regenbanden gaat halen of je rijder op de baan laat terwijl de regenbui over trekt!

Geen bestaande teams of rijders in het deelnemersveld. “Dat zou problemen geven met licenties. Het betalen van de auteursrechten zou dan weer het spel onbetaalbaar maken“, liet men ons weten tijdens de Gentse beurs “Zomerspel”. Het gaf aan de ontwerpers de mogelijkheid om een mooie en zeer “woke” verdeling te presenteren met Eddy Nfufu en Céline Glace. Het geeft de spelers dan weer de mogelijkheid om zelf hun fantasie te gebruiken, tenzij natuurlijk die ene die-hard aan de tafel zit die absoluut met “Dutch Speed” of “Kimi Kaze” wil spelen. Het lijkt wat belachelijk, maar namen als Bastian Schuberg, Jesus Salvador of Valentino Luciano hadden wellicht wel gekund. Niet toch?

Het spel zelf zal heel vertrouwd overkomen bij die mensen die op hun computer of console al eens een F1 management game speelden. Alleen worden de omstandigheden nu gedicteerd door de kaarten en worden je beslissingen kenbaar gemaakt met kleine fiches die je op je ‘pitwall’ comm-systeem legt. De weerkaarten bepalen welke meteo de doorslag zal geven en welke de racecondities zullen worden. Komt er een safetycar? Wordt het pitstop window verschoven? Komen er problemen met de motor? Op zijn beurt beslist de speler die aan zet is wat de bandenstrategie wordt of blijft, wanneer de pitstops worden uitgevoerd, welke ontwikkelingen (aerodynamica, motor, mecaniciens…) er worden verbeterd bij het team… Het levert “race pace” punten op, en die bepalen hoever je vooruit loopt. Let wel, elk “circuit” is gelijk. Je krijgt een omloop waarvan de vakjes de “rondes” zijn van een specifieke grand prix, tot de finish, en die, die verschillen naargelang de Grand Prix die je uitkiest, net zoals bijvoorbeeld het aantal regenkaarten. Moeten we u nog vertellen dat Spa-Francorchamps er aardig wat telt?

Eigentijds

Dit is geen Downforce, waar je Keno of Lotto gewijze mag gokken op de winnaars, of HEAT, waar je slipstreamed tot de finish, of Formula D waar je over Monaco raast in de juiste versnellingen… Het spel is ook geen realistische weergave van rijders, circuits en teams, maar het voelt wel aan als het meest eigentijdse F1 georiënteerde spel. Beslissen over bandenstrategie, pitstops, motor upgrades of interventies gedurende een safety car periode… Dit is Formule 1 anno 2023! Vergeet even die onzin van Kimi Kaze of het Orange Motor Group team (met een logo dat verdacht veel lijkt op dat van een gekende Nederlandse bank) en denk aan het triomfgevoel en de grijns op je gezicht wanneer je jouw fiche kan leggen op het vakje met “Box, box, box”, de regenbanden kan leveren aan jouw rijder en dan kan toekijken hoe je tegenstanders compleet de mist ingaan op een natte baan terwijl jij naar de eeuwige glorie glijdt…

Race Pace is een uitgave van uniekbordspel.nl

ZIE OOK

Formula D: racen op de keukentafel
http://archief.autosportwereld.be/2021/12/21/formula-d-racen-op-de-keukentafel/

Getaway Driver: The Italian Job, duurzaam en bij u thuis
http://archief.autosportwereld.be/2022/06/09/getaway-driver-the-italian-job-duurzaam-en-bij-u-thuis/