Le Mans 24: Ferrari opnieuw na 58 jaar. Editie 2023 verdient grote plaats in de geschiedenisboeken

Ferrari heeft de eeuweditie van de 24 Uur van Le Mans gewonnen en die zege is, na een slopende en harde race, meer dan verdiend. Ook iedere andere constructeur die deze editie had gewonnen, zou de overwinning niet gestolen hebben. Uiteindelijk kwam de Ferrari 499P van Alessandro Pier Guidi, Antonio Giovinazzi en James Calado als eerste over de meet. De twee Italianen en de Brit tekenen meteen voor hun eerste zege in Le Mans. Voor Ferrari is het de eerste zege in Le Mans sinds 1965 en de tiende ooit in Le Mans.

Foto’s: © Ferrari, Porsche en Chip Ganassi

Ed Hugus, Gregory Masten en Jochen Rindt zullen er in 1965 niet bij stilgestaan hebben dat zij 58 jaar lang de laatste winnaars met een Ferrari in Le Mans zouden zijn. In de Ferrari 250 LM hielden zij twee andere Ferrari achter zich, onder meer met de Belgen Taf Gosselin die tweede werd en het Belgische duo Beurlys-Mairesse. Van Toyota was toen nog geen sprake, toen heette de grote rivaal Ford.

Alessandro Pier Guidi een hele grote

Ondertussen zijn er dus bijna zes decennia voorbijgegaan en Ferrari behaalde nog wel heel wat zeges in GT-klassen in Le Mans, onder meer dankzij Alessandro Pier Guidi en James Calado, maar algemeen kon de Italiaanse constructeur nooit meer echt een vuist maken. Dat is nu dus geschiedenis. Na een prachtige wedstrijd, die pas op minder dan twee uur van het einde beslist werd, en waarin alle constructeurs minstens éénmaal de leiding in handen hadden, tikte Ferrari als winnaar aan, voor de Toyota GR010 van Hirakawa-Buemi-Hartley en de Cadillac V-Series R van Westbrook-Lynn-Bamber. Cadillac pakte met Bourdais-Van Der Zande-Dixon ook nog eens de vierde plek in een historische wedstrijd.

Voor de bijna 40-jarige Pier Guidi is het een kroon op een onwaarschijnlijke carrière, met twee zeges in GT Pro met Ferrari, drie wereldtitels uithouding in GT met Ferrari, winst in de 24 Uur van Spa en de GT World, uiteraard met diezelfde constructeur. James Calado kennen we uit de GT-racerij en de Formula E, terwijl Antonio Giovinazzi 62 F1-wedstrijden op zijn teller heeft staan. Ferrari pakte ook de vijfde stek met Fuoco-Molina-Nielsen.

Op hun waarde geklopt       

De geklopten zijn geklopten op hun waarde, met in eerste instantie Toyota, dat voor het eerst in vijf jaar echt de concurrentie te lijf moest gaan en dat met verve deed. Toyota was steeds in staat een vuist te maken en moest pas in allerlaatste instantie de duimen leggen. Ook Cadillac mag trots zijn op een bijna vlekkeloze race die zonder de schade bij Sébastien Bourdais in de aanvangsfase nog anders had kunnen verlopen.

Peugeot, dat in de slotfase nog wat problemen kende, liet zien dat deze 9X8 toch goed uit de verf kan komen en het Franse merk kruidde mee de race. Ze hadden zeker meer verdiend dan de achtste plaats voor Di Resta-Jensen-Vergne, achter de beide Glickenhaus, die dus zesde en zevende werden.

Porsche tot slot, met als beste resultaat een negende stek voor Makowiecki-Cameron-Christensen heeft als enige reden om ontgoocheld te zijn, zeker gezien het potentieel dat de Porsche 963 in de aanvangsfase toonde.

De info over LMP2 en LMGTE vindt u in een tweede deel.

Het FIA WEC gaat verder op 9 juli in Monza.