Le Mans 24: wie wint de open LMGTE-klasse? Vier Belgen kunnen rol opeisen

De klasse voor de GT-wagens in Le Mans is door de jaren heen altijd een fel betwiste competitie geweest. Ook dit jaar, na het verdwijnen van de LMGTE Pro, mogen we ons aan een strijd tot op de meet verwachten, tussen de niet minder dan 21 deelnemers in LMGTE, waaronder vier Belgen. Deze editie is de afscheidstournée van deze prachtige wagens die vanaf 2024 door de GT3-wagens vervangen worden.

Foto’s: © Porsche en ACO

Aan de start verschijnen vier merken, waaronder de winnaars van de beide LMGTE-klassen vorig jaar, Porsche (Pro) en Aston Martin (Am) en zij krijgen tegenstand van Corvette en Ferrari. Porsche is dit jaar het beste vertegenwoordigd, met acht 911 RSR, tegen zeven 488 GTE EVO voor Ferrari en vijf Vantage AMR voor Aston Martin. Corvette vaardigt maar één wagen af, maar Corvette Racing voert na drie wedstrijden wel het wereldkampioenschap aan.

Homogeniteit en snelle ‘Bronze’ driver

In iedere wagen zien we minstens één ‘Bronze’ rijder, één ‘Silver’ en één professionele rijder, wat maakt dat het vooral de homogeniteit van de équipe is die de doorslag zal geven, samen met de snelheid van de ‘Bronze’ driver, gezien de verschillen tussen de snellere rijders vaak zeer klein zijn. Wat betreft de teams zijn er uiteraard twee hofleveranciers met meerdere wagens in LM GTE, met name AF Corse voor Ferrari en Proton Competition voor Porsche. Niet alleen zetten deze beide teams hun eigen wagens in, maar ze staan achter de schermen ook nog eens in voor een aantal klantenteams. Verder zien we een aantal vaste waarden, naast enkele nieuwkomers, waaronder Walkenhorst Motorsport dat bij gebrek aan een BMW… een Ferrari inzet.  

Een pronostiek maken, dat is natuurlijk aartsmoeilijk, maar uiteraard mogen we ervan uitgaan dat de leiders in de tussenstand van het FIA WEC LMGTE, Corvette Racing, maar ook de dichtste achtervolgers, waaronder Ricard Mille AF Corse met Lilou Wadoux, Iron Dames met Sarah Bovy, AF Corse met Ulysse De Pauw en de Proton Porsche van onder meer Julien Andlauer en Christian Ried, bij de pinken zullen zijn. Ook de Proton Porsche 911 RSR van Hardwick-Robichon-Heylen mag zeker niet onderschat worden. Al is een verrassing uiteraard nooit uitgesloten.

Van Belgische zijde zit Sarah Bovy voor de derde maal aan het stuur van de wagen van Iron Dames, echter na twee jaar is het geen Ferrari 488 GTE EVO meer, maar een Porsche 911 RSR (#85). Nog in een LM GTE Porsche 911 RSR zien we Jan Heylen (#16 Proton Competition) en Alessio Picariello (#60 Iron Lynx). Ulysse De Pauw tot slot maakt zijn debuut in Le Mans, met de #21 AF Corse Ferrari 488 GTE EVO.

Deelnemerslijst