Le Mans 24: een gesprek met Jan Heylen

Jan Heylen staat voor zijn tweede 24 Uur van Le Mans. Vorig jaar werd de naar de Verenigde Staten uitgeweken Gelenaar vijfde in LM GTE Am met Dempsey-Proton Racing. Dit jaar deelt Jan een Porsche 911 RSR – 19 van Proton Competition met Ryan Hardwick en Zacharie Robichon. Het trio won al samen de 24 Uur van Daytona in de GTD-klasse en ze willen in Frankrijk schitteren!

(Foto’s: Porsche Motorsport – Proton Competition)

  • #16 Proton Competition Porsche 911 RSR – 19: Jan Heylen – Ryan Hardwick – Zacharie Robichon

Hoe verliep de testdag vorige zondag?

De testdag ging heel goed. Ryan had wat pech met zijn tracktime, want hij zat juist twee keer in de wagen toen men de safety car-procedure uittestte. Iedereen was heel tevreden, ons ritme was heel goed en de wagen voelde prima aan.

Wat is jullie doel?

“We zijn hier om te winnen! De mogelijke regen is een van onze grootste uitdagingen. Niemand van ons heeft hier in Le Mans al in de regen gereden en het ziet er momenteel naar uit dat we tijdens de wedstrijd, mogelijk bij de start, wel een bui mogen verwachten. Ik heb zelf nog nooit met een RSR in de regen gereden, maar heb al met collega’s gesproken die hiermee ervaring hebben en ook video’s bekeken. We zijn zeer goed voorbereid en hebben een sterke line-up!”

Vorig jaar reed je je eerste Le Mans. Wat heeft het meeste indruk gemaakt?

“Het is een heel speciaal en aangenaam evenement. Maar de 24 Uur van Le Mans is een wedstrijd waarbij het risico heel hoog is om een fout in het verkeer te maken, iets wat we al uitgebreid in het team hebben besproken. Vooral ’s nachts is het heel erg oppassen. We hebben een goed team en rijden met ons drie al jaren samen. Een beetje geluk hebben speelt natuurlijk ook mee om tot een goed resultaat te komen.”