Le Mans 24: het kleurenpalet van Porsche

Porsche maakt met zijn 963 een comeback in Le Mans en viert zo op gepaste wijze zijn 75-jarig bestaan. Laurens Vanthoor bestuurt één van de drie wagens die Porsche Penske Motorsport inzet en die met een kleurrijk bodywork verwijzen naar de rijke geschiedenis van de Duitse sportwagenfabrikant in La Sarthe.

(Foto’s: Porsche Motorsport)

Eind april onthulde Porsche Penske Motorsport in Spa-Francorchamps, tijdens de laatste manche van het FIA World Endurance Championship voor de 24 Uur van Le Mans, de kleurenstelling van hun drie Porsche 963 voor de Franse etmaalrace. Het werd een verwijzing naar diverse liveries van legendarische Porsche die doorheen de decennia werden ingezet. Porsche behaalde trouwens negentien algemene zeges en maar liefst 110 zeges in diverse klassen bij de 24 Uur van Le Mans.

Oranje – Dit verwijst naar de Gulf-kleuren van de iconische Porsche 917 die door John Wyer Automotive Engineering begin jaren ’70 werd geprepareerd. De Gulf Porsche 917 kreeg nog meer sterrenstatus dankzij de film Le Mans van Steve McQueen.

Roze – Dit is een knipoog naar de Porsche 917/20 die de bijnaam “Pink Pig” kreeg. Hoewel de 917 in 1971 uitviel, won Laurens Vanthoor in 2018 in die kleuren de LMGTE Pro-klasse.

Groen – Ook de “Hippie”-Porsche was een 917. Met de groene streep op de 963 wordt verwezen naar de groen-purperen wagen waarmee Gerard Larrousse en Willi Kauhsen in 1970 tweede werden en die een psychedelisch effect creëerde, iets wat bij teameigenaar Hans-Dieter Dechent en zijn sponsor Martini & Rossi destijds in de smaak viel.

Lichtblauw – Martini stond regelmatig op een Porsche, ook in Le Mans. Het lichtblauw legt een link naar de legendarische strepen.

Donkerblauw – Donkerblauw vinden we zowel in de Martini-strepen als bij de unieke Rothmans-kleuren uit de jaren ’80. In deze laatste kleuren boekte onze landgenoot Jacky Ickx in 1982 met een Porsche 956 zijn laatste zege.

Rood-wit – De overwegend rood-witte kleur van de Porsche 963 van Penske Porsche Motorsport is gebaseerd op de wagen waarmee Porsche in 1970 voor het eerst zegevierde in de Franse klassieker. Richard Attwood en Hans Herrmann wonnen toen met een Porsche 917 van Porsche Salzburg.

Geel – Het geel refereert naar de successen die Penske met Porsche in de American Le Mans Series van 2005 tot en met 2008 boekte. Het mythische team van Roger Penske zette toen een Porsche RS Spyder in en won naast diverse titels ook de 12 Uur van Sebring.