F1 Imola: wat na de afgelasting?

De Grote Prijs van Emilia-Romagna had de eerste van drie opeenvolgende raceweekends moeten zijn, maar werd door de overstromingen in de regio afgelast. Zo’n annulering van een race enkele dagen voor de start van de vrije trainingen heeft zijn logistieke gevolgen, maar voor deze GP zijn er enkele specifieke consequenties.

(Foto: © McLaren)

De GP in Imola had de start van het Europese F1-luik moeten zijn, maar die rol zal Monaco volgende week op zich nemen, van 26 tot 28 mei. Het was ook het ideale moment voor de teams om grote veranderingen aan de wagen uit te testen.

Upgrades uitstellen, maar voor hoelang?

Vooral bij Mercedes zou er dit weekend het een en ander veranderd zijn; de sidepods, vloer en ophanging vooraan zouden allemaal vernieuwd zijn. Het Duitse team was al langer van plan om die wijzigingen tijdens het weekend van de GP van Emilia-Romagna te introduceren. Mercedes heeft ondertussen bekendgemaakt dat het zijn upgrades naar Monaco brengt, ondanks het krappe karakter van het stratencircuit en de grote kans op schade.

Bij Ferrari zou de ophanging achteraan veranderd zijn. AlphaTauri bracht een nieuwe vloer naar Imola en Alfa Romeo zou ook met grote upgrades naar het Italiaanse circuit trekken. Die plannen worden dus ook uitgesteld, het is nog maar de vraag of die teams dezelfde keuze als Mercedes maken. De GP van Spanje, de eerstvolgende race na Monaco, lijkt een geschikter moment om upgrades uit te testen.

Geen kwalificatietest met verplicht soort banden

In Imola zou de F1 een alternatieve bandentoewijzing uittesten, ook wel de ‘Alternative Tyre Allocation (ATA)’ genoemd. Daarbij zouden de rijders slechts elf sets banden krijgen in plaats van de gebruikelijke dertien voor het gehele weekend. Tijdens de kwalificatie zou er een verplichte soort band gebruikt moeten worden: de harde band in Q1, de medium band in Q2 en de zachte band in Q3. Ook dat zal dus niet doorgaan.

Dit seizoen stonden er twee ATA-weekends gepland, in Imola en Hongarije. De GP van Hongarije blijft een testmoment voor Pirelli en de F1. Het is zeer waarschijnlijk dat Pirelli en de F1 op zoek zullen gaan naar een ander moment tijden het seizoen om het verloren testweekend in Imola te vervangen.

Het is nu nog wachten tot volgende week voor de volgende GP van het seizoen. Van 26 tot 28 mei wordt de GP van Monaco op het mythische stratencircuit in het prinsdom afgewerkt. Ook de F2, F3 en Porsche Supercup zullen van de partij zijn, nadat ook zij het raceweekend in Imola zagen wegvallen

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.