GT2 – Belcar: de Maserati GT2 heeft zijn eerste kilometers afgewerkt

Het Autodromo Varano de’ Melegari vormde het toneel voor het circuitdebuut van de high-performance GT2, de auto die de terugkeer naar de autosport inluidt voor het Huis met de Drietand. De shake-down op het circuit nabij Parma vormt de aftrap van een intensieve testserie in aanloop naar de officiële onthulling van de auto, eind juni in België tijdens de 24 uur van Spa.

Maserati staat klaar om de gloriedagen van de GT-kampioenschappen te doen herleven, met een prachtige nieuwe auto die is ontworpen om in de voetsporen te treden van zijn voorganger, de succesvolle MC12. Het merk kan bogen op een lange en succesvolle autosporthistorie van bijna een eeuw.

Eind 2022 voegde Maserati een compleet nieuw hoofdstuk toe in zijn lange autosporthistorie, toen het niet alleen zijn deelname aan het 2023 ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap aankondigde, maar ook de inschrijving in de GT2 European Series, als onderdeel van een overkoepelende strategie waarmee het merk terugkeert op de internationale circuits.

De Maserati GT2 wordt gekenmerkt door snelheid, elegantie, stijl en innovatie, en is een heus meesterwerk in prestaties. Dat maakt hem bij uitstek geschikt voor de teams en gentleman drivers die in de GT2-kampioenschappen uitkomen. Hij werd door Maserati engineering in samenwerking met Centro Stile Maserati ontworpen, om te garanderen dat de GT2 de voor Maserati zo kenmerkende esthetische kwaliteiten zou krijgen. Onderhuids vertrouwt de Maserati GT2 op de fantastische 463 kW/630 pk sterke Nettuno V6-motor uit de Maserati MC20. 

F1-technologie en top testrijder

Tot de meest opvallende technische highlights behoren de compleet nieuwe, gepatenteerd MTC (Maserati Twin Combustion) technologie – gebaseerd op F1-motoren -, een ultralichte koolstofvezel monocoque (een perfecte basis voor een gunstige gewicht-vermogenverhouding) en de lichtgewicht, volledig uit composiet opgetrokken carrosserie. Bij die laatste is de aerodynamica tot op de limiet uitgewerkt, om de verticale belasting verder te verbeteren en tegelijkertijd de beste efficiency met het oog op luchtweerstand te creëren. Veel aandacht ging daarbij ook uit naar de ontwikkeling van de juiste balans in de aerodynamische belasting, waarbij de vloer is ontwikkeld om in optimale synergie met de voorsplitter en (verstelbare) achtervleugel te werken. Verder heeft de auto een quick-release carrosserie om zo snel mogelijk onderdelen te kunnen vervangen, evenals een chassis met een hoge torsie- en buigstijfheid.

De stuurbekrachtiging is volledig elektrisch. Alle onderstelcomponenten van de auto zijn specifiek voor de racerij ontwikkeld. Voorbeelden zijn de verstelbare schokdempers en anti-roll bars voor en achter. Hetzelfde geldt voor de elektronica en de 6-traps sequentiële race-versnellingsbak met schakelpaddles en transmissie-draaiknop op het stuur.

Het carbon dashboard met het geïntegreerde 10 inch display zorgt voor een futuristische, intuïtieve cockpit die qua uitstraling wordt versterkt door de body in de Maserati Corse kleur- en livery-optie (Blu Infinito).

“De eerste paar dagen zijn altijd vrij uniek, en voor mij nog eens extra, aangezien ik destijds het geluk had om Maserati de successen in de GT1-WK’s te bezorgen, met vier titels”, verklaart Andrea Bertolini, testrijder van Maserati. “We staan nu op het punt om de draad weer op te pakken met opnieuw een prachtige auto. We hebben al veel tests gedaan en de eerste feedback is positief. Het was spannend om weer achter het stuur van een GT te kruipen en ik kon zien dat alle betrokkenen erg enthousiast en gemotiveerd zijn. We hebben ons gefocust op het ontwikkelen van een auto die niet alleen de concurrentie het hoofd kan bieden, maar ook bij uitstek geschikt is voor onze gentleman drivers met het oog op handling, comfort en prestaties. We willen dat ze een uniek gevoel ervaren in deze auto. De afgelopen maanden hebben we intensief in de simulator gewerkt. Nu hebben we een drukke serie testdagen voor de boeg, om ons voor te bereiden om weer op het circuit in actie te komen.