BRC Haspengouw: uiteindelijk 80 wagens aan de start

De 25ste editie van de Rally van Haspengouw opent op zaterdag 25 februari het Belgian Rally Championship 2023. Organisator Topspeed Rally Club Haspengouw kan uitpakken met een indrukwekkend startveld van 80 teams. De eerste van de zes Championship Events krijgt alle tenoren aan de start. 

Voor de titel in het Belgian Rally Championship strijden de wagens van de klassen RC2, RC3, RC4, RC5 en RGT voor de titel, waarbij zeven resultaten zullen meetellen. Daarbij mogen maximaal twee resultaten in Cup-events behaald worden. Wie een gooi wil doen naar de titel, kan dus best goed scoren in minimaal vijf Championship Events, zoals in deze Rally van Haspengouw. 

Voor de Belgian Rally Cup tellen de klassen RC2 en RGT niet mee. Voor de Cup worden alle resultaten meegeteld behaald in de dertien wedstrijden op de kalender. 

Omdat titelverdediger Stéphane Lefebvre, vorig jaar winnaar in Haspengouw, niet aan de start komt, zal vice-kampioen Gino Bux het nummer 1 dragen op zijn Volkswagen Polo GTI Rally2. We zijn benieuwd of Bux zich aan deze wagen kan aanpassen, vorig jaar nog bestuurd door Vincent Verschueren. Anthony Bourdeaud’hui is zijn nieuwe navigator. De Fransman William Wagner start ook met een VW Polo GTI, maar hij speelt geen rol in de strijd voor de punten.

Tweevoudig Belgisch kampioen Adrian Fernémont stapte over naar PTR Racing om een gooi te doen naar de titel met de Skoda Fabia Rally2 Evo. De andere Skoda Fabia zijn in handen van teamgenoot Nicola Stampaert, John Wartique, Marc Timmers, genavigeerd door Stéphane Prévot, en Emile Breittmayer, die de proeven van Haspengouw zal ontdekken. 

Vijfvoudig winnaar van de Rally van Haspengouw, Kris Princen, heeft gekozen voor een Citroën C3 Rally2, het wapen waarmee Lefebvre vorig seizoen domineerde. Princen lijkt goed gewapend om voor eigen publiek een gooi naar winst te doen. Maxime Potty en Cédric De Cecco dromen ongetwijfeld ook van een podiumplaats. De twee andere Citroën C3 worden door de Nederlanders Roger Hodenius en Richard Pex bemand. 

Bij Hyundai mikt Cédric Cherain resoluut op de titel. De nieuwe rekruut van BMA wil schitteren met de Hyundai i20 N Rally2, net zoals zijn teamgenoten Charles Munster, voormalig Junior-kampioen, en Bastien Rouard. 

Dat is echter niet het enige spektakel dat we mogen verwachten, want met vijf snelle Porsche 911 aan de start, mogen we zeker een paar GT3’s in de top 10 verwachten, al hangt dat vooral van de weersomstandigheden af. Glenn Janssens is opnieuw van de partij, net als Gunther Monnens, Henri Schmelcher en Tuur Vanden Abeele. Nieuw in het GT-veld is Marvyn Henrard, die het volledige seizoen het nummer “3” op zijn 997 GT3 zal dragen. 

Kortom, er zal heel wat spektakel zijn op de twaalf proeven van de 25ste Rally van Haspengouw op zaterdag 25 februari, want dit is slechts het eerste kwart van het 80 wagens sterke startveld. Verder zal er zeker spanning zijn in de M-Cup, het Junior BRC, de Lady Rally Cup en het Historic BRC, waar wielerheld Tom Boonen zijn eerste stappen zal zetten in het Belgisch rallykampioenschap aan het stuur van een Lancia Delta Integrale. De eerste wagen rijdt zaterdag om 8u00 over het startpodium en omstreeks 20u00, na twaalf proeven en 137 km tegen de klok, zal de winnaar gekend zijn.