WRC Zweden: Rensonnet tevreden

Tom Rensonnet et Loïc Dumont namen afgelopen weekend deel aan hun allereerste manche van het wereldkampioenschap. Het rijdersduo van het RACB National Team ging tijdens de Rally van Zweden aan de slag in de Junior WRC-categorie en loste de verwachtingen helemaal in: ze haalden het einde van de lastige rally en wisten zich onderweg gestaag te verbeteren.

(persbericht / foto : RACB)Nog niet zo lang geleden had Tom Rensonnet nog nooit een rally gereden. En nu gaat hij aan de slag in het wereldkampioenschap.

“Ik moet toegeven dat ik begin vorige week wat moeite had om het te geloven”, stelt de rijder van het RACB National Team. “Ik stond op hetzelfde toneel als de beste rallyrijders ter wereld. Magisch, gewoon. Een droom die uitkwam!” Maar wie aan de start van de Rally van Zweden staat, wordt al snel met de harde realiteit geconfronteerd…

“We begonnen ons seizoen met één van de lastigste wedstrijden op de kalender”, benadrukt Tom. “Ik moest proberen om nogal wat nieuwe aspecten onder de knie te krijgen. Gelukkig kregen we voor de start van Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe heel wat nuttige tips.”

Behalve het – meestal ontzettend snelle – parcours moesten Tom Rensonnet en Loïc Dumont ook wennen aan het rijgedrag van een Fiesta met vierwielaandrijving én aan het rijden met spijkerbanden.

“We hebben het stap voor stap aangepakt”, legt Rensonnet uit. “Geen sprake van dat we iets zouden proberen forceren. De grip van de spijkerbanden is indrukwekkend, maar de grip van het wegdek veranderde voortdurend. Soms waren de sporen die door de auto’s voor ons waren gevormd ook indrukwekkend diep. Dan weer moesten we over beijzelde wegen, dan weer sneeuw en soms ook over onverhard. In die moeilijke omstandigheden mogen we heel blij zijn dat we aan de finish staan. Hoe verder we kwamen, hoe meer we ook het verschil met de tijden van de snelsten wisten te verkleinen. Uiteindelijk zaten we met onze Fiesta op ongeveer één seconde per kilometer van de snelste tijden. Ik ben er ook best trots op dat we geen enkele grote fout hebben begaan. Nogal wat andere rijders kwamen in de sneeuwmuren terecht, wij verloren enkel een bumper toen we een bocht iets te optimistisch aansneden.”

Toch was het aan het eind nog even bibberen: “Inderdaad. In de laatste proef begaf een aandrijfas het en waren we verplicht om tegen lage snelheid binnen te strompelen. Daar hebben we nog een pak tijd verloren”, legt Tom Rensonnet uit. “Maar met deze zevende plaats in JWRC kunnen we een meer dan positieve balans opstellen.”

Eind april is het voor Tom Rensonnet en Loïc Dumont tijd voor de volgende afspraak in JWRC. Dan gaan ze aan de slag in de Rally van Kroatië.