BRC Haspengouw: een zeer sterke affiche voor de eerste van het seizoen

Terwijl de voorbereidingen bij Topspeed Rally Club Haspengouw op volle toeren draaien, krijgt de deelnemerslijst van de eerste wedstrijd van het BRC steeds meer vorm. Het staat nu al vast dat we een strijd op topniveau mogen verwachten op zaterdag 25 februari op de twaalf klassementsproeven rond Sint-Truiden. 

De openingsmanche van het Belgian Rally Championship 2023 staat met stip genoteerd in de agenda van de titelkandidaten. Een van hen wordt ongetwijfeld Gino Bux, de vice-kampioen van 2022, na een indrukwekkend eerste seizoen in de topklasse. Hoewel zijn inschrijving nog niet definitief ontvangen is, lijkt Gino aan de start te komen met de nieuwe aanwinst van SXM, een… Volkswagen Polo GTI R5. 

Het goede nieuws is dat hij niet de enige zal zijn met een Volkswagen Polo GTI R5 aan de start. De Franse Belg William Wagner komt ook opnieuw aan de start met zijn Volkswagen Polo GTI R5 in Haspengouw, als voorbereiding op zijn campagne in het Frans rallykampioenschap. Vorig jaar werd William Wagner knap vijfde, nadat hij in 2020 zelfs lange tijd in strijd was voor een podium, maar uiteindelijk zesde werd met een C3 Rally2.

Twee kleppers waar we rekening mee moeten houden, maar de favorietenrol gaat voorlopig toch naar… Adrian Fernémont. De tweevoudige Kampioen van België komt samen met Samuel Maillen aan de start van de Rally van Haspengouw met de Skoda Fabia Rally2 Evo van PTR Racing. Na een foutje op de openingsproef, waar hij verrast werd door watergladheid, geraakte Fernémont vorig jaar niet verder dan de vierde plaats. Deze keer lijkt hij het speerpunt te worden van de Skoda-armada, met verder de reeds aangekondigde Skoda van Nicola Stampaert en Emile Breittmayer.

Hyundai maakte gisteren zijn effectieven bekend, met maar liefst drie Hyundai i20 Rally2 voor Cédric Cherain, Bastien Rouard en Charles Munster.

Maxime Potty, vorig jaar derde in het Belgisch kampioenschap, is er ook bij in Haspengouw, al heeft hij de keuze van de wagen nog niet medegedeeld. Samen met Renaud Herman mikt Potty ongetwijfeld op een eerste podiumplaats. Een potentiële outsider om zich te mengen tussen de Rally2’s is zeker streekrijder Matthias Boon met zijn vertrouwde Subaru Impreza. 

Ook in de andere klassen wordt de inschrijvingslijst boeiend. Zo hebben Philip Lommers en Dany Claesen, die er al bij was in de allereerste Rally van Haspengouw in 1998, zich ingeschreven in het kader van de MOOOD M-Cup. In Historic vervoegen Frank Baert (Ford Sierra Cosworth), Michael America en Reinaud Van Eecke (beiden Ford Escort) de strijd. In de 2WD Trophy zijn Patrick Gaethofs (Honda Civic), Guy Grosjean (Peugeot 205) en Christiaan Spelmans (Renault Clio) van de partij.