F1 Silverstone: Britten boven tijdens de kwalificaties met Russell op pole

De kwalificaties voor de F1 Grand Prix van Silverstone werden sterk beïnvloed door wisselende weersomstandigheden, vooral in Q1. Regen zorgde voor uitdagende condities, waarbij Sergio Perez (Red Bull) het grootste slachtoffer werd. Uiteindelijk domineerden de Britse F1-Rijders in Q3, met George Russell (Mercedes) op polepositie.

(Tekst: Patrick Theunissen en foto: Mercedes F1)

Bij de start van Q1 was er zestig procent kans op regen, wat ervoor zorgde dat iedereen zo snel mogelijk het circuit op wilde voor een snelle ronde. De sessie werd tijdelijk stilgelegd met een rode vlag toen Sergio Perez (Red Bull) vast kwam te zitten in het grind. Het afkeurende knikje van teambaas Horner sprak boekdelen. Bij het herstarten van de sessie stond een lange rij in de pitlane omdat er regen onderweg was en de rijders wilden zo snel mogelijk weer de baan op. Enkele rijders kregen te maken met plaatselijke regen in verschillende bochten en konden daardoor geen snelle ronde neerzetten. Ook Verstappen raakte van de baan maar kon hervatten en nog een tijd neerzetten die hem in Q2 bracht. De uitvallers van Q1 waren Valtteri Bottas (Kick Sauber), Kevin Magnussen (Haas), Esteban Ocon (Alpine), Sergio Perez (Red Bull) en Pierre Gasly (Alpine).

De wedstrijdleiding gaf aan dat de baan voor Q2 normale gripcondities had en dat DRS (Drag Reduction System) geactiveerd was. Hoewel de opdrogende baan zorgde voor verbeterde prestaties, leidde het ook tot minder spektakel vergeleken met Q1. De uitvallers in Q2 waren de verrassende Charles Leclerc (Ferrari), Logan Sargeant (Williams), Yuki Tsunoda (RB), Zhou Guanyu (Kick Sauber) en Daniel Ricciardo (RB).

In Q3 haalde George Russell het voor Lewis Hamilton, meteen een eerste startrij voor Mercedes! Russell’s laatste ronde van 1m 25.819s verzekerde hem van de polepositie voor de Britse Grand Prix. Het is meteen de eerste volledige eerste startrij voor Mercedes sinds Sao Paulo 2022.

Lando Norris eindigde als derde, waardoor drie Britten de top drie in Silverstone invulden. Verstappen’s tijd was goed voor de vierde plaats.