FIA WEC Le Mans 24: Morris Schuring jongste Nederlander ooit op een podium

Met 330.000 bezoekers, 14 merken en 63 auto’s was ook de 92e editie van de 24 Uur van Le Mans weer een uitzonderlijk evenement. Vanuit Nederlands perspectief ook bijzonder succesvol bovendien, met Nederlanders op het podium in alle drie de klassen. Coureur Morris Schuring uit Den Dolder bekroonde zijn debuut in de Franse klassieker met de overwinning in de LMGT3-klasse. Na 281 ronden werden hij en zijn teamgenoten Richard Lietz en Yasser Shahin met de Porsche 911 GT3 R van het Duitse team Manthey EMA als winnaars geklasseerd. “Ongelooflijk! Wát een evenement, en dan zo’n succes. Racen in Le Mans was al een droom die uitkomt. Hier winnen overstijgt alles”, aldus Schuring.

(persbericht)

Met zijn 19 jaar en 117 dagen is Morris Schuring een van de jongste klassewinnaars in de 101-jarige historie van de 24 Uur van Le Mans. Hij werd de 16e Nederlandse rijder met een klasse- of algehele overwinning in de race en de achtste coureur die zo’n succes in Le Mans behaalde met een Porsche. Daarmee volgt hij in de voetsporen van andere succesvolle Nederlandse Porsche-rijders in Le Mans als Ben Pon, Gijs van Lennep, Patrick Huisman, Jos Verstappen en Jeroen Bleekemolen.

Daarbij kregen Schuring en zijn teamgenoten het succes bepaald niet cadeau, want met 23 auto’s van negen verschillende merken was de dit jaar in het FIA WEC en in Le Mans geïntroduceerde GT3-klasse bijzonder sterk bezet. Voor Schuring, Lietz en Shahin was het hun tweede opeenvolgende zege in het FIA WEC na hun succes van begin mei tijdens de race in het Belgische Spa-Francorchamps. “Natuurlijk is dit verreweg het mooiste succes van mijn carrière tot nu toe”, zei Morris Schuring. “Ik heb echt maandenlang naar Le Mans toegewerkt. Deze race is met niets anders te vergelijken. En als winnaar hier op de hoogste trede van het podium te staan, al die tienduizenden mensen op de baan en in de pitstraat te zien, die trofee in ontvangst te nemen… Kippenvel!”

Het was een lange week voor Schuring in West-Frankrijk, want hij was er al tien dagen eerder, eerst voor de technische keuring en teampresentatie, vervolgens voor de officiële testdag van vorige week zondag, waarna er vanaf woensdag eindelijk gereden werd. “Met de enorme drukte bij de keuring in de stad en tijdens de handtekeningsessie op het circuit op dinsdag kreeg ik al een indruk van hoe groot dit evenement en de belangstelling ervoor zijn, maar dat werd in de loop van de week alleen maar indrukwekkender en meer”, vertelde hij. “De trainingssessies en kwalificatie verliepen goed, maar we misten helaas op een halve seconde de top acht in de kwalificatie, waarmee we ons hadden geplaatst voor de ‘hyperpole’-sessie. Zo startten we als 16e in de klasse, maar in een race als deze is de startpositie toch niet zo belangrijk.”

Dat bleek wel tijdens de race, waarin de oranje-zwarte Porsche met het startnummer 91 al in het derde uur aan de leiding in de klasse reed. Schuring bracht de auto van de 14e naar de eerste plaats en was de snelste rijder op de baan in de klasse. Hij bleef op slicks (profielloze racebanden) op de baan in de regen en spaarde daardoor een pitstop uit. Later in de avond en ook in de nachtelijke uren bleef de Manthey-EMA-Porsche in de strijd om de ereplaatsen in de klasse. Opnieuw leverde Schuring met een sterk optreden een belangrijke bijdrage. Om 3.45 uur werd vanwege de regen de safety-car ingezet, die ruim vier uur lang het veld aanvoerde. Met nog acht uur te gaan werd de wedstrijd weer vrijegegeven, maar ook daarna waren er nog twee interventies van de safety-car, wat ook het nemen van de juiste strategische beslissingen lastig maakte. Het wisselvallige weer maakte het er ook bepaald niet gemakkelijker op.

Uiteindelijk wisten Schuring en zijn teamgenoten hun leiding in de klasse te consolideren en Richard Lietz werd om iets over vier uur op zondagmiddag als winnaar van de klasse afgevlagd. Voor de Oostenrijker was het zijn vijfde klassezege bij zijn 18e deelname in Le Mans, waarmee hij de meest ervaren rijder in het veld was. Morris Schuring zat in totaal ruim zes uur in de auto en reed in de race 87 ronden. “Geweldig wat je dan allemaal meemaakt”, berichtte hij. “Je moet rekening houden met de omstandigheden, het verkeer, rijden in het donker, echt spannend. Het wisselende weer maakte het er nog moeilijker op, maar al die factoren maken het succes des te mooier. Dank aan mijn teamgenoten, aan het team, dat echt overal aan gedacht heeft. Het voelt echt als familie. Dit is een geweldig resultaat waar we allemaal heel trots op mogen zijn!”

Lang tijd om stil te staan bij het succes heeft Schuring niet, want op 29 en 30 juni staat met de 24 Uur van Spa-Francorchamps alweer de volgende klassieker voor hem op het programma. De volgende race van het FIA WEC volgt op 14 juli in São Paulo in Brazilië.