FIA WEC Le Mans 24: statistieken en punten

De voorbije 92ste editie van de 24 Uur van Le Mans was er één die tot het laatste moment beklijvend is gebleven. Op de meet restte er de winnaars, Nicklas Nielsen, Miguel Molina en Antonio Fuoco nog enkele liters benzine en één ronde meer was voldoende geweest om Toyota te zien zegevieren.

Alvorens het zover kwam, zagen we de leiding wel veertigmaal van team veranderen en niet minder dan acht verschillende wagens van vier verschillende merken reden een of meer ronden aan kop. Het was de Toyota met startnummer #8 die met 116 ronden het langst aan de leiding reed. De winnende Ferrari 499P reed ‘maar’ 65 ronden aan kop. In LMP2 en LM GT3 veranderde de leiding respectievelijk 39 en 42 maal van team.

In het WK leiden Laurens Vanthoor, André Lotterer en Kevin Estre nog steeds en dat met 99 punten, of negen meer dan de winnaars van Le Mans. Kamui Kobayashi en Nyck De Vries (Toyota) zijn derde op zeventien eenheden. Stoffel Vandoorne en Dries Vanthoor zijn nog puntenloos.

Porsche leidt de dans bij de constructeurs met 108 punten, voor Ferrari met 99 en Toyota met 96.

In LMGT3 leiden de beide Manthey Porsche ex-aequo met Schuring-Lietz-Shahin en Sturm-Bachler-Malykhin die ieder 75 punten hebben, tegen 73 voor de WRT BMW van Farfus-Leung-Gelael. Sarah Bovy is na de 24 Uur van Le Mans beste Belgische rijder met een vijfde plek. Maxime Martin is negende en Tom van Rompuy 23ste. Bij de teams leidt Manthey met beide teams voor BMW WRT.

Op 14 juli gaat het FIA WEC verder met de vijfde race en daarvoor trekt het WK naar Sao Paulo.