FIA WEC Le Mans 24 H3: Ferrari strijdt met Porsche en Toyota voor koppositie na korte regenbui

De AF Corse Ferrari van Kubica-Shwartzman-Ye leidde na drie uur racen de 92ste editie van de 24 Uur van Le Mans. De Ferrari 499P, die iets later een pitstop maakte, telde voor deze stop een voorsprong van 1 minuut en 20 seconden op de Toyota van Buemi. Michael Christensen lag met zijn Porsche op de derde plaats, en had al een pitstop afgewerkt. Na anderhalf uur trok een regenbui over het circuit waarbij een deel van de deelnemers voor regenbanden opteerde en dat legde de race in een eerste plooi. Porsche maakte voor de dan leidende #6 Porsche van Lotterer-Vanthoor-Estre de verkeerde keuze.

Na anderhalf uur begon het te regenen aan de Porsche-curves en de bui trok stelselmatig over het circuit. In die delicate omstandigheden ging André Lotterer eerst de Ferrari 499P van Nicklas Nielsen voorbij, waarna hij wat verder knap de leiding van Robert Kubica ontfutselde. Lotterer werd echter vreemd genoeg naar het einde van de bui alsnog naar de pits geroepen om regenbanden te nemen, daar waar beide Ferrari buiten bleven.

Op slicks blijven bleek de juiste keuze. De #6 viel daardoor terug en had na drie uur de tiende plaats in handen. De #4 en #5 Penske Porsche, Jota, Lamborghini en BMW M Team WRT maakten de juiste keuze. Voor het Belgische BMW-team was het een mogelijkheid om op te schuiven in het klassement, maar dit duurde niet lang voor de Art Car want Robin Frijns ging achterwaarts bij de Ford-chicane de bandenmuur in. De BMW M Hybrid V8 bereikte de pits maar zou acht ronden verliezen. De #15 BMW, van onder andere Dries Vanthoor, was na drie uur zestiende en de #94 Peugeot van Stoffel Vandoorne nam de twintigste plaats in Hypercar in.

Inter Europol Competition, winnaar in 2023, ging aan kop in LMP2 en DKR Engineering was na drie uur vierde in LMP2 Pro-Am.

Maxime Martin en Sarah Bovy strijden vooraan mee in LMGT3

De #46 Team WRT BMW M4 GT3LM van Maxime Martin, Valentino Rossi en Ahmad Al Harty reed na drie uur op de tweede plaats in LMGT3, achter de Manthey EMA Porsche van onder andere de Nederlander Morris Schuring. Ook de Iron Dames kwamen goed door de moeilijke weersomstandigheden. Sarah Bovy zat na drie uur aan het stuur en was zesde. De TF Sport Corvette van Tom Van Rompuy reed op de vijftiende plaats en de tweede BMW van Team WRT was achttiende.

Livetiming