WorldSBK test Misano: ondanks regen is Razgatlıoğlu beide dagen het snelst

Donderdag en vrijdag waren er opnieuw testen in de Superbike. Na de test in Cremona afgelopen week werd er nu gereden in Misano. De rijders konden twee dagen lang het circuit Marco Simoncelli verkennen. Het was de ideale gelegenheid om aanpassingen aan de motor in de praktijk door te voeren. Dit keer zagen ook Toprak Razgatlıoğlu. De Turk was in Cremona nog afwezig.

                                                                                                   Tekst: Gianni Seeuws / Foto: WorldSBK

Donderdag

Na een sterke start van enkele Yamaha-rijders kwamen ook andere rijders uit hun pitbox. Petrucci hoopte na zijn blessure een goede indruk na te laten maar na één ronde kwam hij al terug binnen. Te veel pijn aan de schouder bleek de oorzaak te zijn. Natuurlijk waren alle ogen gericht op Álvaro Bautista. Hij zette meteen de snelste tijd neer met een 1min34.342. Die tijd bleef niet lang staan want Toprak Razgatlıoğlu, die voor de eerste keer in actie kwam na de GP in Assen, verbrak de rondetijd en ging dus naar P1. Na heel wat verschuivingen eindigde Bautista de ochtendsessie toch op de eerste plaats met een tijd van 1min33.751.

Na technische problemen van Bahattin Sofuoğlu lag de namiddagsessie even stil, maar al snel was er terug actie. De sessie verliep een stuk rustiger met veel rijders die ervoor kozen om langer in hun pitbox te blijven. Razgatlıoğlu kwam laat in de sessie wel nog met een 1min 32.663 waarmee hij het ronde record verbrak. De Turk was maar liefst vier tienden sneller dan het record uit 2023. Niemand slaagde erin sneller te rijden dan Razgatlıoğlu waardoor hij de eerste dag als leider afsloot. De tweede en de derde plaats waren voor het fabrieksteam van Ducati met Bulega en Bautista.

Vrijdag

Razgatlıoğlu ging verder op hetzelfde ritme als de dag ervoor. Hij zette meteen de snelste ronde neer, maar de tijden lagen nog ver van de snelste tijd op donderdag. We zagen plots ook Michael Ruben Rinaldi met zijn straatmotor. De Italiaan probeerde zo ook wat extra gevoel te krijgen met het circuit. De verrassing van de voormiddag: Tito Rabat (Kawasaki Puccetti Racing). De Spanjaard verbrak even de tijd van Razgatlıoğlu voordat deze opnieuw verbroken werd door Razgatlioglu. Na een rode vlag zagen we ook wat regen op het circuit waardoor het even leeg bleef. Door de regen werd het tijdschema aangepast en kregen de rijders in de namiddag een extra uur test.

Door die regen waren er amper rijders die ervoor kozen om naar buiten te gaan. Hierdoor bleef de baan heel lang leeg na de pauze. De rijders die wel buiten kwamen gaven er na enkele rondjes de brui aan. Vaak waren er maar twee of drie rijders tegelijk op het circuit. Opvallend Bautista viel al voor de vierde keer in twee dagen tijd. De tijd van Razgatlıoğlu werd laat in namiddag nog verbroken door Alex Lowes. Naarmate het circuit opdroogde, werden de tijden ook sneller en sneller. Toprak Razgatlıoğlu slaagde er zelf in zijn eigen snelste tijd te verbreken. Zo staat er een nieuw ronderecord van 1min32.557. Een geslaagde test dus voor de BMW-rijder. De top drie werd vervolledigd door Jonathan Rea en Nicolò Bulega.