Ring 24 – Alessio Picariello: “Het is een echt autosportfeest”

Een van de zes Belgen op de Nürburgring die een sterk resultaat kan nastreven, is Alessio Picariello. De Porsche-rijder uit Henegouwen start later vandaag als veertiende in de Porsche 911 GT3 R van Falken Motorsports, met Julien Andlauer, Klaus Bachler en Sven Müller, maar het team presteerde erg sterk tijdens de kwalificatieraces voorafgaand aan deze 52ste editie van de 24 Uur van de Nürburgring.

Foto’s: Porsche

Die kwalificatieraces enkele weken geleden vormden voor mij een weekend met een dubbel gevoel”, blikt Picariello terug. “Op zaterdag maakte ik een fout die een straf met zich meebracht, op zondag was er de crash waarin ik geen fout trof, maar het kostte ons wel een goed resultaat. Voeg daar de opgave in de GT Open aan toe door benzinepech — als gevolg van een probleem met de tankinstallatie —, die ons een zege in de klasse kostte en je begrijpt dat ik wat op mijn honger blijf dit seizoen. Ik hoop dat het tij nu stilaan keert.

De Nürburgring is een omgeving waar Picariello zich goed voelt, voornamelijk dan de 24-uursrace van dit weekend. “Het is een bijzondere omgeving, met een zeer speciale ambiance en ’s nachts is het soms echt magisch. De 24 Uur van de Nürburgring is een populair en volks evenement, een beetje zoals een rockfestival. Het is een andere sfeer dan in Spa of Le Mans. Bovendien kunnen de toeschouwers overal komen, ook in de paddock, wat elders ook weer anders is. Het is een echt autosportfeest in de ware zin van het woord. Als je ’s nachts rijdt, zelfs al ben je 200% geconcentreerd, dan valt die sfeer nog meer op, met vuurwerk, muziek… En bovendien wordt de competitie steeds intenser, de competitie om de zege in GT3 is zeker even hoogstaand als in Spa of Le Mans en voor de Duitse constructeurs is deze race bijzonder belangrijk.”

Maar het deelnemersveld is veel uiteenlopender?

“Uiteraard en dat vormt ook de charme van de race, met heel wat tragere auto’s uit andere klassen. Wel merk ik dat er meer en meer rijders zijn die dit eens in hun leven willen doen en dat brengt soms wat problemen met zich mee. Je moet absoluut extra oppassen in het verkeer, want de reactie van sommige rijders is niet altijd voorspelbaar. De tol van de populariteit zeg maar.”

Hoe schat je je kansen in?

“Beter dan vorig jaar, want we hebben veel progressie met de banden gemaakt, al is het nog even afwachten wat de regenbanden betreft. Het zal sowieso wat regenen doorheen de race, maar niet constant en dat maakt de factor geluk wel belangrijker. We zullen zondagmiddag veel wijzer zijn!”