FIM EWC: BMW Motorrad kijkt uit naar thuiswedstrijd

De tweede ronde van het World Endurance kampioenschap in Spa is voor BMW Motorrad een speciale wedstrijd. Voor teammanager Werner Daemen en een groot deel van het team is het namelijk een wedstrijd in eigen land. Het team zal rijden met de BMW M 1000 RR. De rijders voor het speciale weekend zijn Markus Reiterberger (DUI), Ilya Mikhalchik (OEK), Sylvain Guintoli (FRA) en vierde rijder Hannes Soomer (EST).

Tekst: Seeuws Gianni / Foto: BMW

Het team wil hun succes met de M 1000 RR in eigen land voortzetten. De ‘Rollercoaster van de Ardennen’ kwam twee jaar geleden terug op de kalender na meer dan twintig jaar. Dit jaar duurt de wedstrijd wel maar acht uur in plaats van de traditionele 24 uur. In 2022 beleefde het team een historische overwinning. Vorig jaar werd het team derde. De reputatie van het team in spa zit dus al goed.

Het team blikte al vooruit op het weekend.

Marc Bongers, directeur BMW Motorrad Motorsport: “We komen altijd graag terug naar Spa. Het circuit is gewoonweg uniek en we hebben hier goede herinneringen. We haalden een overwinning in 2022 en het podium in 2023. Dit jaar is de wedstrijd verkort tot acht uur, maar toch blijft het circuit uitdagend. Zowel het circuit zelf als het wisselende weer kunnen een uitdaging vormen. We hebben er vertrouwen in dat we goed voorbereid zijn. Ons doel is zo veel mogelijk punten pakken voor het kampioenschap. En natuurlijk strijden voor de winst!”

Werner Daemen, teammanager BMW Motorrad World Endurance Team: “Voor mij als Belg en teammanager is dit natuurlijk een zeer belangrijke wedstrijd, maar het belangrijkste is dat we een goed resultaat halen voor het kampioenschap om onze kansen levend te houden na ons podium in Le Mans. Er zijn maar vier wedstrijden: we moeten blijven aanvallen. We hebben sterke rijders en een competitieve motor. Recht blijven is essentieel: als je valt in een wedstrijd die maar acht uur duurt, is het voorbij. Als ik eerlijk ben, zijn mijn verwachtingen zeer hoog: alles is perfect voor een mooi resultaat. Het podium zeker en vast, maar meer is ook mogelijk.”

Sylvain Guintoli, rijder voor BMW Motorrad: “Ik kijk ernaar uit om te rijden op dit speciale circuit. Volgens mij is dit het beste circuit ter wereld. Daarnaast is het een thuisrace voor ons team en dus is het van groot belang voor ons. Onze testen hier waren goed, net zoals de voorbereiding. De wedstrijd in Le mans was goed en daar kunnen we verder op bouwen.”

Ilya Mikhalchik, rijder voor BMW Motorrad: “Ik kijk uit naar Spa. De laatste twee jaren behaalden we hier goede resultaten. Dit jaar wordt het natuurlijk wel anders doordat de wedstrijd korter is, eigenlijk een soort sprint race. We hebben een goede motor en we hebben alle drie goede tijden op het circuit. Het is belangrijk om hard te werken doorheen de week en elk detail aan te pakken.”

Markus Reiterberger, rijder voor BMW Motorrad: “Onze verwachtingen voor Spa zijn vanzelfsprekend hoog omdat het een thuiswedstrijd is. Spa is het circuit dat ons het nauwst aan het hart ligt. Onze laatste test hier was goed: we zagen progressie. We zijn goed voorbereid. Nu de wedstrijd maar acht uur duurt, is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen rondetijden en fuel management. We gaan ons best doen en hopen de wedstrijd te winnen. Iedereen heeft er hard voor gewerkt, we weten dat het kan. We blijven pushen!”