Ring 24 – Laurens Vanthoor: “We behoren tot de favorieten”

De 24 Uur van de Nürburgring telt dit seizoen voor het eerst ook als manche van de Intercontinental GT Challenge en de leider, na één manche, is Laurens Vanthoor, uiteraard ook de voorlopige nummer één in het FIA WEC. Laurens Vanthoor deelt op de Nürburgring de auto met Ayhancan Güven, met wie hij in Bathurst won, zijn vaste FIA WEC-teamgenoot Kevin Estre en regerend DTM-kampioen Thomas Preining. Zij delen uiteraard de Porsche 911 GT3 R ‘Grello’ van Manthey EMA.

Foto: Manthey

De oudste van de broers Vanthoor beleeft tot dusver een erg sterk seizoen 2024, met een zege in de 12 Uur van Bathurst, de opener van de Intercontinental GT Challenge, een zege in Qatar, tijdens de eerste race van het FIA WEC en vervolgens twee podia in Imola en Spa, de races twee en drie van het WK Uithouding. Vanthoor leidt nu beide competities, een prestatie die weinig Belgen hem voordeden.

Uiteraard is er nu Thierry Neuville, een paar jaar geleden Stoffel Vandoorne en daarvoor was het Jacky Ickx, dus inderdaad het gebeurt in ons land niet zo vaak dat we een WK-leider hebben. Ik hecht ook veel belang aan de Intercontinental GT Challenge. Als ik na Spa nog een goede positie in het kampioenschap inneem, dan wil ik zeker de finale in Indianapolis nog rijden om trachten daar kampioen te worden”, aldus Vanthoor.

Juni is met drie klassiekers, in volgorde de Nürburgring, Le Mans en Spa, een zeer drukke maand, hoe beleeft Laurens Vanthoor dat?

Op dit moment zitten we in een zeer hectische periode, want vergeet niet dat ik donderdag na de 24 Uur van de Nürburgring, al richting Le Mans trek waar we meer dan tien dagen verblijven, gezien de administratieve verplichtingen, de testdag enz. Na Le Mans rest er dan weinig tijd voor Spa. Inderdaad, zeer druk en belastend, want bovendien wisselen we iedere maal van wagen en omgeving. Uiteraard ken ik hier op de Nürburgring het team (EMA Manthey) en de Porsche 911 GT3 R zeer goed, dus dat valt mee. Bovendien is de GT3 een veel minder complexe wagen dan de Porsche 963 LMDh, vooral qua procedures en bediening. Maar toch, het is altijd aanpassen en die focus op Le Mans is nooit helemaal weg. Het FIA WEC en Le Mans blijven wat betreft dit seizoen, de belangrijkste afspraken, zonder de rest evenwel te verwaarlozen, want neem het van mij aan, we rijden hier ook met 100% focus.

Wat ga ja tussen Duitsland en Frankrijk doen?

“Naar huis gaan en wat privézaken regelen, wat rusten en de conditie een beetje op pijl houden, al kan ik nu minder energie aan sport besteden. Rust is nu ook belangrijk. Ik heb erg veel getraind in de maanden voor het seizoen en dat loont nu. Verder probeer ik in Le Mans ook mijn eigen ‘thuis’ te creëren, met mijn camper, mijn eigen eten, mijn koffiemachine, mijn fiets… Ik functioneer zo en kom zo het beste tot mijn recht.”

Hoe schat je je kansen in de 24 Uur van de Nürburgring in?

“We behoren tot de favorieten, dat is duidelijk en het team kent de wagen nu ook, na het eerste seizoen met de nieuwe generatie van de Porsche 911 vorig jaar. Voor EMA Manthey is dit de race van het jaar, ze zetten werkelijk iedereen die bij het bedrijf betrokken is, in. Voor de Duitse constructeurs is dit sowieso een zeer belangrijke wedstrijd, er is hier meer marketing omheen de wedstrijd dan pakweg in Spa. Ondertussen telt de race hier ook quasi evenveel kandidaten op winst als in Spa, al blijft Spa een wedstrijd met heel wat prestige.”