E-Rallye Ardenne Roads by Volkswagen ID: Belgen domineren eerste dag

Met niet minder dan 300 kilometer op het menu, een tussenstop in Vresse-sur-Semois die de deelnemers duidelijke smaakte en het uitgesproken sportief karakter van de openingsdag, maakte de eerste etappe van de E-Rallye Ardenne Roads by Volkswagen ID. 2024 al zijn beloften waar. Op het einde van die openingsdag, op de terugweg naar Durbuy, waren het de Belgische teams die de top van het klassement in handen namen.

(persbericht / foto: Jean-François & Jérôme Fiasse)

Negen regelmatigheidsproeven stonden er op het programma van die eerste dag, de langste van het evenement georganiseerd door Trajectoire. De resultaten, uitgedrukt in strafpunten, vormden meteen het bewijs dat deze discipline niet makkelijk is, ook niet op ‘open roads’. Dat gegeven was ongetwijfeld voldoende stof om enkele van de internationale teams te ontmoedigen, teams die zich door de competitiviteit van deze Belgische manche van de Bridgestone FIA ecoRally Cup lieten verrassen!

Terwijl Gathy-Gathy (Porsche Taycan), Decremer-Hugo (Volkswagen ID.3), Heine-Piette (Volkswagen ID.3), driemaal, en Cunin-Palizeul (Volkswagen ID.3), tweemaal, de beste de verschillende RT’s voor hun rekening namen, redden de Tsjechen Zdarsky en Nabelek (Hyundai Kona) de internationale eer door RT7 en RT8 op hun naam te schrijven. Maar de tijd die ze verloren in de eerste regelmatigheidsproef (meer dan 2600 punten!) weerhielden hen van een mooie klassering in het algemene klassement.

Bovenaan was het dus al België was de klok sloeg, met Michel Decremer en Jennifer Hugo aan de leiding (1041 punten) voor Didier en Florent Gathy (1564), Patrick Van Remoortel en Bjorn Clauw (Volkswagen ID.3, 1736), Jean-Claude Mathoul en Patrick Lienne (Audi A8 e-tron Sportback, 1921), evenals Katy Pacchiotti en Vincent Auwers (Porsche Taycan, 2324). Beitske Visser en Arthur Kammerer (Polestar 2) eindigden als tiende en Michal Zdarsky en Jakub Nabelek (Tsjechië) als dertiende.Vanina en Larissa Ickx (Volkswagen ID. Buzz) werden 22ste, ruim voor Junior en Francesco Planckaert (Volkswagen ID.3).

De eerste dag was goed georganiseerd, met een aantal mooie prestaties en natuurlijk de verrassingen van dit soort regelmatigheidsevenementen op open wegen”, aldus Jean-François Devillers namens Trajectoire. “Volgens de Franse, Italiaanse en Spaanse teams is de E-Rallye Ardenne Roads by Volkswagen ID. naast de E-Rally Monte-Carlo het meest sportieve evenement op de kalender! De regelmatigheidsspecialisten uit ons land voelen zich duidelijk als een vis in het water en voeren het klassement aan. De tweede etappe, op zaterdag, is korter, met 200 kilometer op het programma, en die etappe brengt de deelnemers naar Vielsalm. Kort na 16u00 keren de deelnemers dan definitief naar het hart van Durbuy terug…

Ondertussen hebben de 100% elektrische voertuigen die deelnemen aan de E-Rallye Ardenne Roads by Volkswagen ID. ’s Nachts hun batterijen kunnen opladen, in de ware zin van het woord, door gebruik te maken van de faciliteiten (30 oplaadpunten!) die worden aangeboden door de Sanglier des Ardennes en Adventure Valley, belangrijke spelers in duurzaam toerisme in Durbuy…