100 Series Magny-Cours: Porsche blijft de norm

Net als bij de openingswedstrijd in Zolder enkele weken eerder, schitterden de Porsche 992/991 GT3 Cup ook tijdens de tweede afspraak van de 100 Series by BGDC, gehouden in het kader van de Magny-Cours Cups. Een meeting trouwens, op touw gezet door de drijvende krachten achter de BGDC, die over de duur van een lang weekend het gros van de nationale competities verenigde samen met de even spectaculaire als populaire Lotus Cup Europe en Franse Superkart… 

(persbericht / foto: ©Letihon.be)

De 100 Series by BGDC zag elk soort van weersomstandigheid passeren tijdens zijn weekend in de Nièvre. Het was op een natte piste dat de kwalificaties toelieten aan een Porsche…Cayman GT4 om zich te onderscheiden. De #44 van Eric Billiard en Quinn Van Hooydonk kaapte er de pole weg voor de neus van de Porsche 992 GT3 Cup Speedlover #17 van Olivier Dons en Kurt Hensen! Dat beloofde alvast voor het vervolg…

Gehouden op een droge baan en over 200 minuten, zag de wedstrijd de leiding meerdere keren van handen wisselen in het eerste deel van de race. Daarna installeerden de Porsche GT3 Cup zich aan de kop van het klassement. Het was het team van Speedlover Racing, met Olivier Dons en Kurt Hensen, dat er de degens kruiste met de 991 GT3 Cup PG Motorsport, met aan boord de heersende kampioenen in de Divisie 4, Johan en Michael Van Peperzeel. Aan het einde van de 200 minuten durende wedstrijd, scheidden…zes minuscule seconden de twee bolides, met het voordeel voor de 992 tegenover de 991. Maar op het podium stond de glimlach op ieders gezicht, want iedereen had het maximum gegeven!

Ook al toonden de MARC Cars die werden ingezet op Magny-Cours zich in de hogere sferen van het klassement, toch werden ze uiteindelijk voorgegaan door de nieuwe Toyota GR Supra GT4 van Patrick Dubois en Cédric Wouters. Die maakten indruk met het gemak waarop ze zich thuisvoelden op de Franse piste, waarbij ze uiteindelijk een vruchtbaar algemeen podium in de wacht sleepten, op één ronde van de zegevierende Porsches. Bovendien haalden ze ook de zege binnen in de klasse GT4+! De Japanse bolide was op dat niveau ook de betere van de Porsche Cayman GT4. De #44 van Billiard-Van Hooydonk ging voor aan de #40 van Rousseau-Vandierendonck om zo de top 3 te vervolledigen!

De donderende Australische bolides van hun kant pakten de ereplaatsen, met Raphaël van der Straten en Nicolas Busschaert die zich vierde algemeen klasseerden op de MARC II V8 VDS Racing Adventures in Mustang-look (tevens de derde plaats in de klasse GT+), terwijl de MARC BMW V8 van Dirk Mertens, Maurits Van Egdom en Tom De Neef strandde aan de voet van het podium binnen hun categorie. 

Het debuut van de Porsche 996 GT3 Cup van Patrick Vander Eecken en Nicolas La Monica was veelbelovend, maar moeilijk. Het belette het duo echter niet om de klasse GT- op hun naam te schrijven.

De Divisie 2 werd nog maar eens gedomineerd door de Alpine A110 Cup, die werd gedeeld door de onuitgegeven bezetting van Alain Boveroux, Stéphane Cristinelli en Armand Fumal. De Franse machine haalde een mooie zesde plaats in het algemene klassement. In de klasse F was het Alain Van Tornhaut die won met zijn BMW Z4, ondanks een bestraffing voor het niet respecteren van de pitstop procedure.

Eens te meer was de klasse B (2 liters) van de Divisie 1, de best bevolkte klasse van de wedstrijd. Daar haalden Yvan Muller en Gaël Frère een nieuwe overwinning met hun onvermijdelijke, groene Renault Clio Cup. Maar net als in het algemene klassement waren het slechts luttele seconden die de winnaars scheidden van hun achtervolgers, met name Guy Katsers, bij uitzondering deze keer vergezeld van  bewonderaar François Jeukenne aan het stuur van de Vauxhall Astra Coupé #777! Het was de Renault Clio Cup #61 van de jonge Thomas Vanloocke, bijgestaan door Eric Van Bael, die de top 3 van de categorie vervolledigde. Ze gingen voor aan de andere Clio machines van Hervé Deger en Jérôme Heinen (#37), Patrick Asnong, Olivier Debroux en Eric Duthoit (#510), Fred Faucon, Georges Pons en Michael Divoy (#110), maar ook aan die van de Fransen Edouard Audigane, Geoffrey Angelucci en Nicolas Klee (#82). Technische problemen verhinderden de Honda Civic Type R van de Britten Ricky Coomber en Mark Simmons om hun mooie snelle ritme te bevestigen.   

De klasse A dan tenslotte, met een nieuwe overwinning van de Renault Clio van Rogier Van Kuyk en Thomas Leten, daarbij geholpen door problemen op de Citroën Saxo van Renaud en Eric Lambert.

Na deze eerste verplaatsing naar Frankrijk trakteren de 100 Series by BGDC zich op een nieuwe excursie bij onze zuiderburen voor de derde afspraak op de kalender. Deze keer wordt het een verplaatsing naar het prachtige ‘oude stijl’ circuit van Dijon-Prenois, op 6 en 7 juli, voor een wedstrijd van 240 minuten…