Sezoensrally: de Belgische top present op de maaskiezel

Echte rallyrijders houden van onverhard. Met hun stuurmanskunst, car control en vooral lef kunnen ze op onverhard het verschil maken. De Belgische rallyrijders hebben hun schrik voor de maaskiezel de voorbije jaren duidelijk overwonnen, want de 47ste Sezoensrally kan weer rekenen op een bijzonder sterk startveld. Bijna de volledige Belgische top, komt aan de start van de derde manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship Divisie 1 in Bocholt. 

(persbericht)

Met 90 inschrijvingen, waaronder 19 Rally2’s, is het startveld bijzonder sterk. Het belooft sportief weer erg spannend te worden op de snelle stroken maaskiezel. Het parcours telt dit jaar drie lussen van 4 klassementsproeven: Goolder (14,30 km), Brueghel (9,13 km), Gerdingen (9,90 km) en Veldhoven (13,13 km), de powerstage. Samen zijn de proeven goed voor 139 km tegen de chrono.

Verstappen heeft zegehonger

Vooraan worden dezelfde kleppers verwacht als vorig jaar, toen Maxime Potty overtuigend won in Bocholt voor Jos Verstappen en Niels Reynvoet. Deze keer mikken ze alle drie weer op de zege. Deze keer is Niels Reynvoet de leider in het kampioenschap met zijn Citroën C3 Rally2, voor merkgenoot en titelhouder Maxime Potty. Jos Verstappen toonde dit seizoen dat hij enorme stappen heeft gezet. De Nederlandse ex-F1-piloot zal met zijn Skoda Fabia RS zeker een gooi doen naar winst. 

Dat is zeker ook de ambitie van Cédric Cherain, de kopman van de Hyundai-brigade van BMA, met verder Bastien Rouard en Charles Munster, die voor de eerste keer dit seizoen van de partij is in het BRC. Vincent Verschueren mikt ook op het podium met zijn C3 Rally2, net als Cédric De Cecco, die ondertussen al meer ritme heeft dan in de Rally van Wallonië. John Wartique, de enige met een VW Polo in het veld, heeft zijn zinnen gezet op een dichte ereplaats.


Met 6 Citroën C3’s versus 6 Skoda Fabia’s, zijn die merken het sterkst vertegenwoordigd. Bij Citroën noteren we verder tweevoudig Master-kampioen Jimmy D’hondt en Sébastien Incardona. Tom Boonen zet zijn leerproces dit jaar verder met een Fabia RS van PTR Racing, terwijl Nicola Stampaert trouw blijft aan de Fabia Rally2 Evo. Ook Thibaud Mazuin en Richard Pex komen aan de start met een Fabia RS.
Kurt Boone, terug met zijn vertrouwde en ervaren co Kenny Deroo aan de start, wil de pechreeks stoppen en finishen met zijn Ford Fiesta R5. De Nederlander Michiel Becx zal een goede referentie zijn, want hij start ook met een Ford. Zijn landgenoot Martin van Iersel geniet elk jaar van de maaskiezel in zijn Hyundai i20 N Rally2. Steve Bécaert wil zich tussen het Rally2-geweld mengen met de Mitsubishi Lancer EvoX. We zijn benieuwd hoe dicht Xavier Dekeyser met zijn nieuwe Renault Clio Rally3 kan aansluiten bij de andere 4×4’s.

Monnens versus Snijers

Naast de 4×4 turbo topwagens, volgt het brute pk-geweld van de Porsche GT3’s. In oorsprong zijn deze GT’s met hun breed spoor niet gebouwd voor het betere rallywerk op onverhard, maar wat een geweldig spektakel bieden ze, mede door hun prachtige motorsound. Gunther Monnens, de specialist bij uitstek van de maaskiezel, is de logische favoriet. Deze keer krijgt hij met Patrick Snijers een ervaren topper als concurrent. Een topaffiche! Verder zijn er natuurlijk ook de 991 GT3 van Henri Schmelcher en de 997’s GT3 van Tuur Vanden Abeele en streekpiloot Kevin Theuwissen. Of Melissa Debackere haar Porsche tijdig klaargestoomd krijgt is nog de vraag…
 
Alle merkencups van de partij
Deze 47ste editie van de Sezoensrally biedt spanning en kwaliteit op alle niveaus, want de drie merkencups die in ons land actief zijn, komen allemaal naar Noord-Limburg. De maaskiezel blijft immers de ideale ondergrond voor jongeren om hun talent aan het stuur te tonen. In de Stellantis Motorsport Rally Cup komt Pierre-Manuel Brasseur verrassend als leider aan de start, na zijn overwinning in Namen. Hij maakte een knap debuut waarbij hij vice-kampioen Tom Heindrichs en Junior-kampioen Jonas Dewilde klopte. Maxim Decock en Lander Depotter mikken ook op een podium. 

In de Clio Trophy zijn we ook toe aan de tweede wedstrijd. De openingsmanche werd verrassend gewonnen door de Roemeen Cristian Sugar, die de maaskiezel zal ontdekken, voor Nard Ippen, die vorig jaar debuteerde met de Clio in Bocholt. Voor Jo Muylle is Bocholt een tweede thuis geworden. Hij wil goed scoren, net als Lyssia Baudet, die een goed resultaat nodig heeft om haar titelkansen gaaf te houden. Maar, let zeker op Leny Cols, de zoon van Larry, die een mooi debuut maakte op zijn 19de, en opThijs Meirlevede, die in de Westhoek al een paar keer indruk maakte met een voortrekker.

Van de MATS Performance M-Cup mogen we natuurlijk heel wat driftspektakel, maar zeker ook snelle tijden verwachten. Met Philip Lommers, de titelverdediger uit Lommel, en Jesse Monnens, de zoon van Gunther, zijn er alvast twee snelle lokale toppers die het opnemen tegen de West-Vlaamse toppers Kurt Braeckevelt en Patrick Lievens. Of kan Patrick Diels zijn snelheid van Haspengouw ook tonen op de maaskiezel? En wat kan Johnny Louies voor eigen publiek uit zijn BMW halen?  Met een dozijn snelle BMW M3’s is het spektakel in elk geval verzekerd.

Voor de fans en bezoekers raden we zeker een bezoekje aan het serviceterrein De Damburg (gratis en te voet toegankelijk) aan. Daar kan men de mecaniciens de ganse dag aan het werk zien, een praatje maken met de rijders en vooral genieten van de Bocholtse gezelligheid met diverse foodtrucks en animatie.