WRC Portugal KP14-KP18: Ogier op weg naar eindwinst

Sébastien Ogier (Toyota) sloot in Portugal de zaterdag als rallyleider af. De achtvoudige wereldkampioen heeft een voorsprong van 11,9 seconden op Hyundai-rijder Ott Tänak en is op weg naar zijn zestigste WRC-overwinning uit zijn carrière. Thierry Neuville (Hyundai) eindigde de zaterdag als derde en scoort daarmee dertien WK-punten onder voorbehoud.

Foto’s: © Toyota / Hyundai

Na de lekke band van Ott Tänak op de dertiende klassementsproef startte Sébastien Ogier de namiddaglus met een voorsprong van 10,4 seconden op de Est. Op KP14 en KP15 kon de Hyundai-rijder de achterstand verkleinen, maar Ogier reed vervolgens twee keer naar de scratch. Op de slotproef moest de leider nog een seconde inleveren, waarmee hij de zaterdag met een bonus van 11,9 seconden afsloot. “Het was een goede dag voor ons. We hadden niet verwacht dat er zoveel rond ons zou gebeuren, maar dat is nu eenmaal rally”, vertelde Ogier. “Voor ons team (Toyota) was het een mindere dag met de opgaves van Rovanperä en Katsuta, maar ik zal het morgen proberen te redden.”

Neuville onder voorbehoud steviger WK-leider

Na Ogier en Tänak sloot WK-leider Thierry Neuville de zaterdag als derde af, waarmee hij dertien punten onder voorbehoud scoort. Als onze landgenoot de punten wil verdienen, dan moet hij morgen de rally uitrijden. “Als iemand me deze ochtend had gezegd dat ik van de zesde plaats naar de derde plaats zou stijgen in één dag, dan had ik meteen getekend”, deelde Neuville mee. “Het was niet onze beste dag, maar met de plaats waar we op dit moment staan mogen we tevreden zijn.”

Dani Sordo (Hyundai) en Adrien Fourmaux (Ford) staan na zaterdag respectievelijk op de vierde en de vijfde plaats, terwijl Elfyn Evans (Toyota) slechts op de zesde plaats eindigde. De Brit scoort zo onder voorbehoud zes punten. Grégoire Munster (Ford) staat na zaterdag op de veertiende plaats. In het WRC2 leidt Jan Solans (Toyota) voor Josh McErlean (Skoda) en Yohan Rossel (Citroën).

Na de punten van vandaag heeft Thierry Neuville onder voorbehoud een voorsprong van dertien punten op Elfyn Evans. Ott Tänak volgt als derde op dertig punten van leider Neuville, terwijl Fourmaux naar de vierde plaats zou zakken.

Morgen staan er nog vier klassementsproeven op de planning, vooraleer we weten wie de rally van Portugal heeft gewonnen en wie aan de leiding van het WK-klassement zal staan.