FIA WEC Spa H1: Julien Andlauer met Proton Competition Porsche aan kop

Julien Andlauer kleurde met zijn Proton Porsche 963 het eerste uur van de 6 Uur van Spa-Francorchamps. Na 60 minuten racen leidde de Fransman met net geen zeven seconden voorsprong op de Penske 963 van Frédéric Makowiecki. Ferrari-rijder Antonio Giovinazzi was derde en Laurens Vanthoor vierde, met een vijftien seconden achterstand op de leider. Sarah Bovy werkte een schitterende openingsstint af en had 30 seconden voorsprong toen ze na net geen uur racen haar eerste pitstop maakte.

(Foto: ©Birgit Dieryck)

In tegenstelling tot de wedstrijd in Imola verliep de start vlekkeloos. Laurens Vanthoor schoof van vijf naar vier, maar verder bleef de top 10 stabiel. Andlauer ging na een goede tien minuten aan Eau Rouge de Cadillac van Alex Lynn voorbij in de strijd om de tweede plaats. De Proton-rijder kwam aansluiten bij leider Makowiecki en na 40 minuten veroverde hij bij het uitkomen van Blanchimont, tijdens het dubbelen, de koppositie. Vanthoor reed een tijd op de derde plaats en was na een uur vierde, achter de Ferrari 499P van Giovinazzi. De Cadillac V-Series.R van Lynn had moeilijkheden om het ritme van de koplopers te volgen en nam na een uur de achtste plaats in.

De #15 Team WRT BMW M Hybrid V8 met aan het stuur Marco Wittmann, de teamgenoot van Dries Vanthoor, was negende en de #20 van het Belgische team elfde. Door een stop en go van vijf seconden voor de Toyota #8, was Sébastien Buemi slechts zeventiende.

Sarah Bovy heerst in LMGT3

Er stond geen maat op Sarah Bovy in LMGT3. De Brusselse werd nooit bedreigt en telde net voor haar eerste pitstop een voorsprong van 30 seconden op James Cottingham (United Autosports – McLaren). De derde plaats was voor de Manthey EMA Porsche en Ahmad Al Harthy was vierde met de #46 Team WRT BMW.

Tom Van Rompuy, de andere Belg die in LMGT3 de start nam, streed onder andere intensief met de Heart of Racing Aston Martin en de Manthey Purerxcing Porsche in het openingsuur en was zevende toen hij zijn pitstop maakte. Net voor het afsluiten van het eerste wedstrijduur begonnen de pitstops in LMGT3, waarbij Van Rompuy als een van de eerste binnenkwam.