WRC Portugal KP10-KP13: strijd tussen Tänak en Ogier

In de WRC-rally van Portugal heeft Sébastien Ogier (Toyota) na dertien klassementsproeven de leiding genomen. De achtvoudige wereldkampioen heeft een voorsprong van 13,6 seconden op Ott Tänak (Hyundai), nadat de Est op de laatste proef een lekke band reed. Onze landgenoot Thierry Neuville vervolledigt de topdrie.

Foto’s: © Hyundai / Toyota

Met een sterke tijd op KP10 breidde de huidige wereldkampioen Kalle Rovanperä (Toyota) zijn voorsprong van gisteren uit, maar de Fin ging op de elfde klassementsproef in de fout. Rovanperä schatte een snelle bocht naar rechts verkeerd in en raakte een boom. Tientallen meters verder ging ook de leider van het WRC2 Oliver Solberg (Skoda) in de fout, wat voor hem ook het einde van de rally betekende.

Vóór de twee leiders moesten opgeven, maakten al Evans (Toyota), Katsuta (Toyota) en Thierry Neuville een klein foutje, maar de drie rijders konden hun weg verderzetten. Onze landgenoot had wel wat schade aan zijn Hyundai-wagen: “Ik schatte de grip verkeerd in, waardoor ik wijd ging. Daarna maakte in nog een foutje in een haarspelbocht met een ‘spin’ als gevolg. Twee fouten in één klassementsproef kost natuurlijk veel tijd.”

Problemen voor (bijna) iedereen

KP12 was voor de rijders de langste klassementsproef van de rally en daar kregen we meteen een nieuwe opgave. Takamoto Katsuta stond op een mooie derde plaats, maar de Japanner moest met een kapotte wielaandrijving opgeven. Daarnaast had onze landgenoot Grégoire Munster (Ford) een mechanisch probleem, waarmee hij meer dan zes minuten verloor. Thierry Neuville schoof naar de derde plaats op, maar onze landgenoot kon door de schade aan zijn wagen de eerste twee rijders niet volgen. Ott Tänak ging vol in de aanval en nam de leiding van Sébastien Ogier over, tot KP13…

Met het ingaan van de laatste klassementsproef van de lus was het verschil tussen Tänak en Ogier twee tienden. De Hyundai-rijder leek stand te houden, totdat hij een lekke band reed. De Est verloor meer dan tien seconden en volgt nu op 13,6 seconden van leider Ogier. “Halfweg de proef voelde ik dat we een lekke band hadden, dus moest ik het tempo laten zakken”, vertelde Tänak. “Volgens mij verliezen we twintig seconden en dat is veel in deze rally.”

Na Ogier en Tänak volgt Thierry Neuville als derde in het klassement op 54,4 seconden van de leider, met zijn teamgenoot Dani Sordo als vierde. Adrien Fourmaux (Ford) en Elfyn Evans (Toyota) vervolledigen voorlopig de topzes.

In het WRC2 heeft Gus Greensmith (Skoda) de leiding genomen. Na het uitvallen van Oliver Solberg stond Yohan Rossel (Citroën) op de eerste plaats, maar de Fransman reed op de dertiende klassementsproef een lekke band. Josh McErlean (Skoda) en Jan Solans (Toyota) vervolledigen de topdrie.

Om 15u35 starten de rijders met de tweede lus van de dag.