WRC Portugal KP2-KP5: Katsuta aan de leiding, Neuville sterk tweede

In de WRC-rally van Portugal staat Takamoto Katsuta (Toyota) na vijf klassementsproeven aan de leiding. De Japanner nam in KP3 de leiding van onze landgenoot Thierry Neuville over, die nu op de tweede plaats staat. De Brit Elfyn Evans (Toyota) kende een mindere start en staat op de achtste plaats.

Foto’s: © Hyundai/Toyota

Na zijn scratch in de asfaltproef van gisteren startte Neuville met een kleine marge aan de openingslus op vrijdag. Onze landgenoot verdedigde op KP2 zijn leiding, maar zag op KP3 Takamoto Katsuta de eerste plaats overnemen. De Japanner mag als zesde vertrekken en heeft daarmee een voordeel op de gravelbanen, al reed Katsuta ook een zeer sterke openingslus.

Katsuta kon op KP4 en KP5 zijn voorsprong verdedigen en staat na vijf klassementsproeven aan de leiding van de rally van Portugal: “We hebben een sterke lus achter de rug”, vertelde Katsuta. “Ik heb een goed ritme, maar ik voel dat ik nog meer kan pushen. Voor iedereen wordt het nog een lastige rally, dus er kan nog veel gebeuren.”

Tevreden Neuville

Naast Katsuta was ook Neuville tevreden na zijn openingslus. Onze landgenoot moet op vrijdag als WK-leider de baan openen en dat is niet meteen een voordeel tijdens gravelwedstrijden. Na vijf proeven heeft Neuville een achterstand van 2,9 seconden op Katsuta. “De eerste proef was niet volledig droog, wat een voordeel voor ons was”, deelde Neuville mee. “We hebben een duidelijk plan en voorlopig werkt het goed. Ik hoop dat het voor de rest van de rally ook zo zal worden.”

De huidige wereldkampioen Kalle Rovanperä (Toyota) vervolledigt met een achterstand van 3,3 seconden voorlopig de topdrie. Ott Tänak (Hyundai), Sébastien Ogier (Toyota) en Dani Sordo (Hyundai) staan nog binnen de tien seconden en vervolledigen de topzes. Adrien Fourmaux (Ford) en Elfyn Evans (Toyota) hadden een mindere start en staan respectievelijk op de zevende en achtste plaats. Onze landgenoot Grégoire Munster rijdt voor de eerste keer in Portugal met een WRC1-wagen en staat negende. “We zijn hier om te leren en daar houden we ons aan. De ene proef ligt ons beter dan de andere en we proberen in de tweede lus het tempo op te schroeven.”

In het WRC2 is Oliver Solberg (Skoda) de leider na vijf proeven. De Zweed heeft een voorsprong van 8,7 seconden op Gus Greensmith (Skoda) en meer dan tien seconden op Yohan Rossel (Citroën).

Om 15u05 starten de rijders met de tweede en laatste lus op vrijdag.