FIA WEC Spa: laat de uithouding zijn passie behouden

De uithoudingsracerij heeft de wind in de zeilen, dat merkten we de afgelopen seizoenen in Le Mans, Spa, Imola, Daytona… Ook dit Belgische weekend van het FIA WEC 2024 lijkt een absolute topevenement te worden. Reeds op donderdag en vrijdag was het drummen in de paddock en de mate waarin rijders door de fans worden aangeklampt voor selfies, handtekeningen… is ongezien en dat doet onmiskenbaar aan de F1 denken, al wil de endurance zich wel blijven onderscheiden van die F1.

Sarah Bovy was aanwezig in de pre-race persconferentie op donderdag en de Luikse moest daarna terug naar haar hospitality van Iron Dames. Ze deed over een afstand van 25 meter tussen de trappen en de structuur misschien wel tien, twaalf minuten. Mannen en vrouwen van alle leeftijden maakten van de vertegenwoordiger Iron Dames een autosporticoon. Bovy is echter niet de enige die door de fans herkend wordt, ook de Ferrari-rijders, Laurens Vanthoor, Robert Kubica en vele anderen zijn gegeerde doelwitten. Het is meteen het levende bewijs van de enorme en steeds groeiende populariteit van de uithoudingsracerij, en dan zeker van het FIA WEC. De nationale promotor van de wedstrijd verklaarde eerder deze week al dat de ticketverkoop stevig beter is dan vorig seizoen, een editie 2023 die al recordcijfers liet noteren.

De charme van de uithoudingsracerij is onder meer de passie, die passie die iedereen op zijn of haar manier uitademt, een passie die in alle opzichten positief blijft. Meerdere betrokken van het FIA WEC schoven die passie in de dagen voorafgaand aan de race naar voren als één van de aantrekkingspunten van het kampioenschap en de enduranceracerij in het bijzonder. Een van de rijders onderlijnde zelfs het feit dat supporters enorm veel passie hebben, maar dat er van negatieve rivaliteit, zoals de in de F1 gelukkig geen sprake is. “Fans van Ferrari en Porsche respecteren elkaar en zitten broederlijk naast elkaar in de tribune. Voor mij is er de F1 en autosport”, gaf een buitenlandse communicatiespecialist over het onderwerp mee. Geen ziekmakende reacties op sociale media, maar wel een liefde voor de sport die heel de paddock uitademt.

We kijken net zoals u enorm naar deze Belgische manche van het FIA WEC uit en als u alles wil volgen, dan geven we uiteraard afspraak op Autosportwereld.com

Geniet ervan

Joost Custers

Uitgever Autosportwereld