FIA WEC Spa – Interview André Lotterer: “Het circuit is echt wel bijzonder voor mij”

Net zoals vorig jaar is André Lotterer de teamgenoot van Laurens Vanthoor en Kévin Estre bij Porsche Penske Motorsport. Het drietal won met hun #6 Porsche 963 in Qatar en werd tweede in Imola, waardoor ze als leider in het kampioenschap een voorsprong van zestien punten tellen op hun naaste achtervolgers.

(Foto: © Porsche)

Ook voor André Lotterer is Spa een thuiswedstrijd. De Porsche-rijder heeft een Duitse vader en Belgische moeder en groeide op in Nijvel. “Natuurlijk doet het me veel om op het circuit van Spa-Francorchamps te rijden. Het is een prachtig circuit en de fans zijn geweldig. Het is het mooiste circuit ter wereld! Toen ik klein was en mijn vader een team had, kwam ik altijd mee naar de races en speelde ik in de paddock. Ik won hier tweemaal een wedstrijd van het FIA WEC en reed op het circuit van Spa-Francorchamps ook mijn enige Grote Prijs Formule 1. Het circuit is dus echt wel bijzonder voor mij.”

Porsche heeft in het tussenseizoen een enorme stap voorwaarts gezet. Op welke vlakken is die vooruitgang geboekt?

“De wagen, die onder de LMDh regels valt, is nog steeds hetzelfde. We hebben dus simpelweg de basissetup van de wagen verbeterd en begrijpen de auto beter. Dit gebeurde onder andere qua afstelling van de ophanging. De Porsche 963 voelt daardoor beter aan bij het rijden en springt minder. Door deze betere afstellingen zijn we ook constanter.”

Je reed ook met de gesofisticeerde Porsche 919 en diverse Audi uit het LMP1-tijdperk. Kan je LMDh eens vergelijken met LMP1?

“Ze zijn heel verschillend. Eigenlijk hebben we met LMDh op technisch vlak een stap teruggezet, maar het was natuurlijk wel een verbetering op financieel gebied want LMP1 was heel duur geworden. LMDh is hier in Spa een tien seconden minder snel dan de LMP1-wagens destijds. Op vlak van techniek waren de LMP1-bolides veel meer geëvolueerd. LMP1 had een meer verfijnde aerodynamica, was lichter, had meer vermogen en het hybride systeem was extremer. Het was toch wel een andere wereld. De LMDh-wagens zijn prototypes, maar liggen dichter bij een GT dan een LMP1.”