FIA WEC Spa: Ferrari bovenaan in eerste vrije training

Onder een stralende zon reden vanmiddag om 11u30 de wagens voor het eerste het Belgische asfalt op. Tijdens een eerste oefensessie van anderhalf uur was Ferrari het snelst. De #50 499P van Antonio Fuoco, Miguel Molina en Niclas Nielsen finishte op de eerste plaats (2:05.690) met iets meer dan een seconde voorsprong op hun teamgenoten Pier Guidi-Calado-Giovinazzi die met de #51 onderweg waren. De derde chrono was ook voor een Italiaanse bolide, de Lamborghini SC63 van Bortolotti-Caldarelli-Kvyat. In LMGT3 realiseerde Daniel Juncadella met zijn TF Sport Corvette de snelste rondetijd.

Rondetijden uit vrije trainingen zijn uiteraard met een korrel zout te nemen aangezien teams niet altijd op zoek gaan naar de afstelling voor het perfecte rondje, maar ook ā€œlong runsā€ doen om de ideale afstelling voor de wedstrijd te vinden. Het werd een vlotte eerste vrije training met Ć©Ć©n korte Full Course Yellow.

Achter de drie Italiaanse bolides die het klassement in Hypercar aanvoerden, stuurde Nicolas Lapierre zijn Alpine naar de vierde plaats. Op vijf volgde de derde Ferrari 499P, de gele van Kubica-Shwartzman-Ye. Kampioenschapsleider Laurens Vanthoor zette zijn Penske Porsche 963 op plaats zeven. De Team WRT #20 BMW M Hybrid V8 van van der Linde-Frijns-Rast tikte af als twaalfde en de #15 van Dries Vanthoor, Raffaele Marciello en Marco Wittmann als veertiende.

Corvette voor Ferrari en Aston Martin in LMGT3

De TF Sport Corvette van Juncadella-Koizumi-Baud voerde het klassement van de GT-klasse aan (2:20.885). Daniel Juncadella was drie tienden sneller dan de Vista AF Corse Ferrari 296 LMGT3 van het trio Rigon-Castellacci-Flohr. Met een halve seconde achterstand nam de Heart of Racing Aston plaats drie in. Voor Iron Dames Sarah Bovy, Rahel Frey en Michelle Gatting was positie vier weggelegd, op een seconde van de TF Sport Corvette. De dames werden op vijf gevolgd door Maxime Martin-Valentino Rossi-Ahmad Al Harthy met de best geplaatste BMW M4. Tom Van Rompuy, Rui Andrade en Charlie Eastwood eindigden met de andere TF Sport Corvette als twaalfde.

Om 17u30 begint de tweede vrije training, die eveneens anderhalf uur duurt.