WRC Portugal shakedown: Hyundai bezet de topdrie

In Baltar werd de shakedown van de rally van Portugal verreden. Hyundai-rijder Dani Sordo reed verrassend naar de snelste tijd. Voor de Spanjaard wordt het zijn eerste WRC-evenement van het seizoen en hij startte alvast goed. Teamgenoten Ott Tänak en Thierry Neuville vervolledigden de topdrie.

Foto:© Hyundai

Met een shakedown van 4,61 kilometer kregen de rijders een laatste kans om de afstelling van de wagen te testen. Dani Sordo had alvast veel vertrouwen, want met een 2:51,2 zette de Spanjaard de toptijd neer. Sordo was vijf tienden sneller dan teamgenoot Ott Tanak, terwijl onze landgenoot Thierry Neuville de topdrie vervolledigde.

Bij Toyota zullen ze door de resultaten van de shakedown zeker niet panikeren, want het team kon de laatste drie edities van de rally winnen. Wereldkampioen Kalle Rovanperä is de titelverdiger, en hij zette deze ochtend de zevende tijd neer: “Natuurlijk willen we dit jaar opnieuw winnen, maar het zal niet gemakkelijk zijn”, vertelt de Fin. “Iedereen kent de klassementsproeven goed en het tempo zal zeer hoog liggen. Het zal volgens mij een spannende strijd worden.”

Rovanperä krijgt bij Toyota steun van Elfyn Evans, Takamoto Katsuta en Sébastien Ogier. Die laatste kreeg vorige week nog ‘The Legion of Honour’ van de Franse president Emmanuel Macron en won de rally van Portugal al vijf keer. “Ik kijk ernaar uit om aan de rally te beginnen”, deelt Ogier mee. “In Portugal is er altijd een geweldige sfeer en ook de klassementsproeven liggen me goed.”

Nog in de shakedown zette onze landgenoot Grégoire Munster (Ford) de negende tijd neer. Daarnaast start er een zeer sterk deelnemersveld bij de WRC2. Gus Greensmith, Oliver Solberg en Pierre-Louis Loubet starten met de Skoda Fabia RS Rally2, terwijl Sami Pajari en Roope Karhonen achter het stuur van een Toyota kruipen. Tot slot zullen Kris Meeke en Teemu Suninen in de Hyundai plaatsnemen.

Vanavond staat nog de eerste klassementsproef op de planning.